Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" за постижения в областта на изкуството и журналистиката

| обновено на 22.05.14 в 12:05

В навечерието на празника 24-ти май традиционно община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев ще връчи наградите „Пловдив” – за постижения в 8 сфери на изкуството и в журналистиката през изминалата година. Церемонията по връчването на призовете ще е тази вечер от 18 ч. в Градския дом на културата „Борис Христов”.

В раздела „Изобразително изкуство” приза си оспорват художниците Цвятко Сиромашки, Вихра Григорова и Иван Шишков.

За „Театър” ще спорят Христо Таков за ролята му в спектакъла „Аз, Сизиф”, Ивана Папазова за моноспектакъла й „Глас” и Виктор Бойчев за ролята му във „Великденско вино”.

Единствен кандидат за „Художествен превод” е Ангелин Димитров за превода на книгата „Изцелението на Шопенхауер” от американския психиатър и писател Ървин Ялом.

В „Художествена литература” са номинирани Недялко Славов за романа му „Портрет на поета като млад”, Иван Странджев за стихосбирката му „Лист” и Начо Христосков за книгите му „Разкази за Иван” и „Последното писмо до Бог”.

В раздел „Архитектура” кандидати за награда „Пловдив” са Колектив „Кино Космос” за инициативата му „Кино Космос – място за култура” и творческият тандем – арх. Марта Теодосиева и арх. Григор Ставракев за новия корпус на специализирана АГ болница.

В бранша „Музика” са номинирани Мила Павлова като организатор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” и пловдивската Държавна опера за спектакъла „Атила” от Верди.

В класа „Фотография и операторско майсторство” приза си оспорват Юлиан Георгиев, Борислав Василев и Николай Илчевски.

В „Изкуство, предназначено за деца” са номинирани Борис Стоилов за илюстрациите му към „Майстори на приказките: Андерсен”, Стефан Бонев като организатор на ученическия конкурс „Недоизречено” и Божана Апостолова за поредицата от книги „Малката Божана”.

Освен в сферата на изкуствата награда се връчва и за постижения в журналистиката. Тази година приза си оспорват Пламен Асенов за поредицата „Великите европейци” по Радио Пловдив, Велин Станев за предаването му „Велин рок блок” също по Радио Пловдив и Десислава Шишманова от БНТ за документалния й филм „Истории с преселници”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика от..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Смолян и Брезово подкрепиха Фонда за развитие на летище "Пловдив"

Още две общини станаха членове на Фонда за развитие на летище Пловдив. Решение да влязат в него взеха общинските съветници на Смолян и Брезово.Така общините, които подкрепят развитието на аепорта стават 11. Досега членове бяха Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и Садово, както и три  частни дружества – Пампорово..

публикувано на 29.03.24 в 10:51

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 10:45

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

В пазарджишкия Общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ.  Предложението е на общинския съветник от коалиция "Заедно за силна община" с мотив, че Найден Шопов, въпреки че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси...

обновено на 29.03.24 в 10:09