Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 години затвор за тримата измамници от "Еврохолидейз", парите обаче ги няма

| обновено на 23.05.14 в 17:05

Соченият за първи по рода си у нас съдебен процес за измами по интернет, известен като  „делото Еврохолидейз”,  приключи с наказателни присъди на първа инстанция.  Пловдивският районен съд  определи различни срокове затвор  за тримата  подсъдими -  Венелин Качаков, Георги  Пасев и Георги Христов,  обвинени за  крупната измама с ваучери за екзотични екскурзии в чужбина, закупени по интернет. 

Чрез фалшивата си фирма за онлайн - туризъм те  измамиха 157 души  от цялата страна за  общо 266 000 лева с обещания за евтини почивки на Малдивите и други презоекански дестинации.

Излъганите са от Пловдив, Димитровград, Пазарджик, София, Дупница, Павликени, Бургас, Варна, Ст.Загора, Сливен, Казанлък,  Слънчев Бряг, Перник, Севлиево, Ботевград, Дупница, Търговище,  Хасково, Русе и Шумен.

Затова съдът постанови на Венелин Качаков и Георги  Пасев  по  4 години затвор при първоначален общ режим.  Третият обвиняем – соченият за управител на  фантомната фирма „Еврохолидейз” Георги Христев, който се оказа че има две предишни присъди  за други престъпления, получи 3 години затвор, но при строг режим.

Измамата бе разкрита през август 2011г.  Делото продължи две и половина години – от есента на  същата година до днес.  От наказанията се приспада срокът, който  тримата са прекарали в предварителния арест,  включително и по-леката мярка за Георги Пасев, освободен под  „домашен арест”. 

Тепърва  ще се изчислява точният срок за изтърпяване на присъдите, тъй като тримата  са изкарали в ареста различно време.  Най-дълго, над две и половина години, включително и в момента, там  се намира Венелин  Качаков, който бе шокиран от наказанието си, тъй като през цялото  време  пледираше за невинност.  Ако след евентуални обжалвания тази присъда бъде потвърдена, той ще стои в затвора още близо година и половина.  Подобно е положението и на  Георги Христев, който обаче получи  три години затвор, с година по-малко от Качаков и може да прекара зад решетките едва няколко месеца.

Малко повече, при тези обстоятелства, се очертава да излежи вторият осъден – Георги Пасев,  който  след кратък престой в ареста в момента е под „домашен арест”,  а този срок се изчислява в съотношение „два дни за един”.  Веднага след съдебното решение неговият адвокат заяви, че  ще обжалват присъдата с искане за пълно оправдаване.  Това би означавало, че  дори при евентуално потвърждаване(което със сигурност ще се проточи неопределено далеч в бъдещето),  Георги Пасев практически няма да влезе в затвора, тъй като ще е „излежал”  наказанието си  под формата на „домашен арест”. 

Прокуратурата изрази удовлетворение от произнесените присъди, макар и с  известни резерви, тъй като настояваше за минимум 5 години затвор за  всеки от тримата.  Държавното обвинение призна, че засега няма и следа от присвоените близо 266 000 лева.

В последните си думи, преди да бъде окован с белезници Венелин Качаков извика „Питайте за парите Георги Пасев, той ги взе!”, след което  бе отведен в ареста под плътен полицейски кордон.

Присъстващите коментираха любопитният факт, че по делото нямаше представени граждански искове за обезщетения.  Припомням, че повечето от измамените 157 души вече са получили обезщетения, покрити  от сайта за колективно пазаруване „Грабо”,  на чиято онлайн платформа бе публикувана подвеждащата оферта за екскурзиите.  Очаква се сайтът да заведе отделен иск срещу тримата осъдени за парите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Транспортираха спешно с въздушна линейка жена от Смолян в Пловдив

Медицински хеликоптер кацна на стадиона в смолянския квартал Райково, за да транспортира спешно жена с тежка черепно-мозъчна травма.    Спасителна мисия е по искане на спешното отделение на болницата в Смолян Жената е получила и кръвоизлив в мозъка. Интубирана е. Страда от епилепсия.   Била е намерена паднала на земята в дома си, където живее сама,..

публикувано на 24.08.24 в 15:35

Доспат празнува и събира чешмари край язовира

Хиляди хора събра местността Събора край язовир Допсат за празника на града, чешмарите и фестивала на народното творчество.  Тържествата преминават под знака на 50-годишнината от обявяването на Доспат за град. Чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина, приема се като част от гостоприемството на родопчани. Всеки от чешмарите разказва..

публикувано на 24.08.24 в 14:25

Oграничават движението по част от ул. "Георги Бенев“

От 6 до 16 часа днес се спира движението на автомобили по ул. "Георги Бенев" в пловдивския район "Северен".  Причина за временното ограничаване на трафика е извършването на довършителни дейности за пускането на екслоатация на Голямоконарско шосе.  То важи за участъка от бул. ”Васил Априлов” до бул. ”Васил Левски”. Променя се и  част от м аршрута за..

обновено на 24.08.24 в 12:02

Атанас Запрянов е готов да остане военен министър и в новия служебен кабинет

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с премиера Димитър Главчев относно евентуално негово участие и в следващия служебен кабинет , но ако бъде поканен , той ще приеме. Това заяви Атанас Запрянов пред журналисти на Летище Пловдив , където се запозна с хода на българо-американското  учение „Тракийско лято - 2024“.   В..

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Български и американски пилоти участват в "Тракийско лято"

Ден за гости и медии на ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято - 2024“ ще се състои днес на летище Пловдив. На събитието ще присъства министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Присъстващите ще бъдат запознати с протичането и резултатите от..

обновено на 24.08.24 в 07:34