Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни художникът Ангел Василев

На 66 години си отиде един от най-големите пловдивски художници Ангел Василев. Той е реализирал над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Габрово, Варна, Солун – галерия „Орама", Лос Анжелис – галерия „Корнерстон, Сан Бенедето дел Тронто, Италия...

Пловдив ще се поклони пред големия си художник в неделя от 10.30 в Градската художествена галерия на главната улица. Погребението ще е от 12.30 на Централни гробища.

„Да докоснеш мечтите си” – това бе надсловът на последната изложбата на живописеца Ангел Василев,  открита 3 април в пловдивската галерия „Дяков”.

18-те живописни платна, създадени през изтеклата година, пренасят през времето неповторимо магичния свят на автора с неговата вярност към градските традиции от края на XIX и началото на XX век. Художникът търси отговорите на въпроси, които вълнуват мислещия човек – точно както го прави и Диоген, който оживява в платното му като символ на независимостта.

Това разказва тогава галеристката Анна Дякова за Ангел Василев, покорил престижни галерии и публика поне на три континента – САЩ, Европа и Япония.

Това е последното му интервю за Радио Пловдив, часове преди откриването на изложбата:

Изложба, която традиционно по това време на годината откъсва цвете на любов към хората, които живеят в Пловдив и ги заразява с настроение за най-хубавите, най-светлите празници, които свързваме с Възкресението. Какво се променя за една година?

Ангел Василев: Много, много, много неща. Може да си отгоре или да си най-долу, но човек трябва да го преживее и да разбере, че промяната е важна за един човек. Аз също изживях една огромна промяна в живота си в рамките на една година и нарисувах неща, които човек търси да докосне щастието, радостта от самия живот.

Р. П.: Лесно ли се докосва щастието, уловимо ли е щастието и не е ли то като онази пеперуда, която следваме, догонвайки цветовете на празника, което отлитане толкова често присъства като различни видове намигвания в твоите картини?

А. В.: Щастието е лесно и достижимо и лесно се докосва, но човек трябва да има душа и сърце, за да разбере кое е щастието, защото ние си мислим, че щастието се състои само в пари, пътувания и в дрехи, само, че то не е това. Преди всичко най-важно е здравето и когато човек е здрав, и когато види, че както сега е пролет, дърветата стават зелени, той трябва да бъде щастлив и трябва да знае, че щастието е в него.

Р. П.: Щастието има различни лица. Понякога то се усмихва, понякога гледа любопитно, понякога гледа с намигване или пък доста гузно и предизвикателно.

А. В.: Човек, когато е с четката там е една друга магия. Ти там си самото щастие вътре в центъра на него. Ти изпитваш неща, които не могат да ти се случат в живота, но можеш да го изживееш и да го преживееш, защото ти режисираш всичко там в картината – даваш радости, даваш и мъката, ти даваш всичко онова, към което един човек се стреми. Картината един вид е огледало на душата на един художник.

Р. П.: Каза, че за една година могат да се случат много неща в живота на човек. Непрекъснато животът е един наниз от сривове и възкресения. Това възкресение може ли да има някакъв конкретен образ, различен от този, който не представят библейските сюжети.

А. В.: Само една усмивка е достатъчна, един малък жест – това е, но въпросът е как дали ние го чувстваме, дали можем да се радваме на всичко онова, което ни заобикаля.

Р. П.: Разказвач на приказки – това е най-често епитетът, който се свързва с името на художника Ангел Васил – разказвач на градски легенди, толкова различен и изобилен на сюжети, които ни зареждат. С доброта ли е животът колкото всъщност е отразен в твоите картини?

А. В.: Животът е такъв какъвто ние си го направим. Зависи кой какво иска. Тъй като аз не искам нищо и мога да си позволя лукса да рисувам тези неща. Хората прекалено ламтят, въпреки че думата е прекалено груба – ламтят, но не знаят за какво, не знаят какво искат от този живот, но те искат нещо, което не е за всеки.

Р. П.: Това, което обикновено си мисля в такъв случай, всеки път, когато провеждаме един разговор с теб е как е възможно толкова много светлина, толкова много изящество и добронамереност да има в едни сюжети, които са като контрапункт на това, което действителността всеки ден ни предоставя, притиска към земята. Твоите картини всъщност са едно оттласкване от дъното и един поглед нагоре. Как се случва това?

А. В.: С най-добри чувства към хората и към самия живот, защото той животът е само един, нямаш втори. Като малко дете имаш много време за всичко. Когато пораснеш, станеш голям и направиш години времето е много кратко. Нямаш време за омраза, нямаш време за завист, нямаш време. Ако хората разберат това нещо и да се насладят на собствения си живот и на собствените си деца, и на собствените си наследници на неговото име и радостта е в него.

Р. П.: Всяка една изложба е едно откритие за твореца, който вгражда нещо от себе си в нея, но и в един момент открива нещо неразгадано до този момент. Донесе ли ти някакво откритие тази изложба, която подаряваш на пловдивчани за най-хубавите празници?

А. В.: Донесе ми, че човек трябва да вярва в доброто най-напред и тези, които идват след тебе, че ще направят нещо по-добро и по-добро.

Р. П.: Кое беше най-голямото удоволствие, когато рисуваше някоя от картините? Коя картина ти достави най-голяма радост?

А. В.: Няма картина да не ти доставя удоволствие, защото ти се опитваш да извадиш нещо, което си го мислил, което си го чувствал така, че една картина е една любов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арсенал от димки е иззет на Колежа, двама полицаи пострадаха в мелето

Огромно количество военни димки, фойерверки, факли са иззети от стадион "Христо Ботев", на който снощи се игра пловдивсокото дерби, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Същевременно от МВР съобщиха, че през контролно-пропускателните пунктове на стадиона през щателна проверка са преминали около 13700 зрители. Двама полицаи..

обновено на 29.07.24 в 13:29

Арестуваха рецидивист, убил приятелката си в хотел в Пазарджик

29-годишна жена от пловдивското село Триводици е убита в хотел в Пазарджик. Тялото й, прободено на няколко места, е намерено в коридора на хотела от персонала. За убийството е задържан 35-годишен мъж от Септември, с когото жената е живяла преди време.  Убиецът, който имал криминално минало, е установен и задържан в резултат на усърдна работа на..

публикувано на 29.07.24 в 10:57

ПП-ДБ се усъмниха в злоупотреби за 3 млн.лв. в "Чистота" и "Паркове и градини"

Общинските съветници от ПП-ДБ Добромира Костова и Николай Гюров извършиха проверка на ремонта за 3 милиона лева на базите на общинските предприятия Чистота и Паркове и градини. Проектът беше финансиран с част от 30 милионния заем, изтеглен по времето на Здравко Димитров по ОП „Региони в растеж“, и беше изпълнен с цел подобряване на..

публикувано на 29.07.24 в 10:23

РЗИ-Смолян тества за хепатит работници в големи предприятия

Регионалната здравна инспекция  в Смолян обявява кампания за изследване на хепатит. Всеки работен ден от днес  до края на август желаещите могат да се изследват анонимно и безплатно за хепатити В и С в медицинската лаборатория на инспекцията. Тестването е с кръв от пръста чрез бързи  тестове. До средата на август инициативата ще обхване и..

публикувано на 29.07.24 в 10:07

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05