Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлификациите са против шоковото увеличение на парното и топлата вода от 1 юли

| обновено на 03.06.14 в 14:22

Представителите на топлофикационните дружества в страната възразиха по време на откритото заседание в ДКЕВР срещу шоковото според тях повишение на цените на топлинната енергия и орязването на разходите им, предвидено в доклада на регулатора за сектор топлоенергетика в следващия регулационен период.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, заяви, че се решава обратна задача - да се намали цената на електроенергията чрез намаляване на преференциалната цена за електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите. Получава се средно увеличение на цената на парното с около и над 10 процента, а такова увеличение по принцип не се възприема добре от клиентите, заяви Николаев. 

Той посочи, че само акцизът е около 3 процента от увеличението, но за да не бъде още по-висока цената на парното е пропуснат
разходът на топлофикациите за квоти въглеродни емисии, а той не може да се пренебрегне. Пред журналисти Николаев посочи, че представители на дружествата имат редица предложения, сред които въвеждане на референтна горна граница на цените на топлинната енергия, а не драстично повишение на цената.

 Според Николаев клиентите на топлофикациите биха понесли повишение от 4-5 процента, но не и повече. Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна" посочи, че увеличението на цените с между 6 и 20 процента ще е неприемливо за всички български граждани, ползващи централно топлоснабдяване и ще е пагубно за топлофикационните дружества.

Посоката, в която сте тръгнали - да се изравнят преференциалните цени на електроенергията с пазарните им стойности ,е правилна, но тъй като в момента системата е дебалансирана такава шокова промяна на цените не е добра стъпка, смята Николов.
Почти всички представители на топлофикационни дружества се оплакаха от орязване на технологичните им разходи, изкуствено
завишаване на прогнозната реализирана топлинна енергия и непризнаване на разходи за закупуване на емисии въглероден
диоксид.

Йорг Золфелнер, председател на Съвета на директорите на "ЕВН България Топлофикация" също отбеляза, че докладът прави
положителна стъпка към по-добър баланс между цените на топлинна и електрическа енергия, но и съдържа противоречия, които биха затруднили работата на топлофикационните дружества. Той отбеляза, че се намалява нормата на възвръщаемост до 4 процентаи се залагат технологични разходи, които са нереалистични.

По-ниските технологични разходи могат да дойдат само с инвестициите в инсталациите на дружествата, но с ниска норма на
възвращаемост инвестициите се блокират, посочи още Золфелнер. Той добави, че ЕВН получава най-ниската добавка за
високоефективно комбинирано производство при положение, че топлофикацията има най-модерната нова централа в страната, което от своя страна дава лош сигнал на инвеститорите. Предложението на ДКЕВР е топлинната енергия, подавана от ЕВН да бъде увеличена с 10 на сто.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви 6 юни за дата за закрито заседание, на което регулаторът ще се запознае с всички
възражения и предложения на топлофикациите и ще излезе с междинен доклад. Каня всички представители на топлофикационните
дружества на среща на 9 юни, за да обсъдим отново междинния доклад, каза Боев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пет пожарни екипа изгасиха пламнало незаконно сметище край Белозем

След близо четири часа борба с огъня пет екипа на пожарната от Раковски и Пловдив успяха за загасят пламнало незаконно сметище край село Белозем. Огънят там избухнал в късня следобед, а сигналът е подаден малко след 17,30 часа, уточняват от пожарната. Силният вятър станал причина за бързото разнасяне на огъня по поречието на близката река. Огнеборците..

публикувано на 14.08.24 в 22:30

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Угасено е пламналото сметище в "Столипиново"

Погасен е пожарът, който пламна към 13.30  от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. "Столипиново".  Огънят тръгна от поредното нерегламентирано сметища на ул. "Крайна", в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба гасиха пламъците, образували гъсти черни..

обновено на 14.08.24 в 16:15