Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС поиска избори, БСП препоръча да не се предозират кафетата

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски”. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан. Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория. Още по-малко не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва с пръст, да се връща към „аз”-формата”, посочи Местан.

Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината. Това каза още Лютви Местан. Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, заяви Местан. 

Датите на изборите не могат да бъдат самоцел, коментира пред журналисти заместник-председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов по повод варианта, предложен от ДПС, до края на годината да има предсрочни парламентарни избори. 

По думите му тази прогноза е била, казано на езика на Тотализатора, 1х2, т. е. тя предлага всички възможни опции, но 
има още две - изборите да са по-рано или по-късно. Ние не водим разговори просто за времето на изборите, ние ще 
водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството и на парламента, добави Янаки Стоилов.

"Ние носим отговорността на мандатоносители, явно до този момент тази роля БСП не е изпълнила достатъчно пълноценно. Ние 
ще продължим, само ако отстояваме тази позиция и ако ни се даде възможност наистина да се проявим като мандатоносители", заяви Янаки Стоилов. "Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", препоръча още той.

Чухме вариантите на политическата хронограма, не е трудно те да бъдат разисквани като реални възможности, посочи 
заместник-председателят на БСП. Като мандатоносители имаме друга по-важна отговорност - тя е да представим важните и конкретни задачи, които трябва да реши правителството, да ги разискваме с кабинета и с партньорите още следващата седмица, и според това дали ще бъдат възприети, дали ще се постигнат по тях конкретни резултати в предстоящите месеци ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента, каза Янаки Стоилов. Ръководим се от интересите на страната и на нашите избиратели, отбеляза той. 

В момента пред България стоят много важни задачи, ние сме готови да направим всичко, което зависи от нас за намирането на 
положителен изход по тях, но това ще зависи както от нашите усилия, така и на партньорите, и на правителството, добави 
Стоилов. Сред конкретните задачи той посочи реализацията на няколко индустриални проекта, промяна в начина на разпределяне 
на земеделските субсидии в интерес преди всичко на средните и дребните производители, стабилизиране на здравния сектор и 
неговата социална ориентация, отстояване на позициите на България по "Южен поток", търсенето на резерви за подобряване на
доходите там, където е най-необходимо. 
Всички задачи трябва да започнат да се реализират през предстоящите месеци и, ако те дават резултати, това е основание да се продължи дейността, добави Стоилов. Чух, че те /ДПС/ са слагали някакви юзди на лявата политика, коментира още той. Според Стоилов голяма част от българските граждани искат да има шпори за управлението, за да се ускори развитието на България и тя да излезе на пътя на развитието, а не да бъде държана в състоянието от последните 20 години.Така че по този въпрос също трябва да разговаряме, добави Стоилов.

Заместник-председателят на БСП заяви, че не поставят никакви ултиматуми, а са конструктивни партньори и в следващите дни 
консултациите трябва да продължат в този конструктивен дух. Той добави, че в началото на седмицата БСП ще има заседание на 
Националния съвет, на което ще бъдат оповестени публично и задачите, с които отиват на разговори с партньорите.
Янаки Стоилов отрече да има диктовка от страна на ДПС, те предлагали варианти. 
Не чувстваме в случая такъв пряк натиск и няма да допуснем натиск нито от страна на опозицията, нито от нечия друга, която да е в противоречие с позициите и интересите, които остояваме, каза той. В отговор на въпрос Стоилов посочи, че цената на оставката на правителството не е дали Сергей Станишев ще стане еврокомисар. 

Това не може да бъде първостепенен въпрос, който да определи живота на правителството, посочи той. Според Стоилов 
вероятността за пълен мандат е малка и в момента не трябва да бъде разисквана. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43