Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юбилеен 50-ти международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив ще бъде открит тази вечер в зала „Съединение” на Историческия музей от камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров. Формацията е наследник на Софийски камерен оркестър, който е открил преди 50 години фестивала в Пловдив - тогава под диригентството на Добрин Петков. 

Концертът тази вечер е под патронажа на кмета на Пловдив. В програмата  със солист Лилия Бояджиева - пиано, са включени творби от Бах, Равел и Стравински. 

Форумът е най-старият в Европа фестивал на камерната музика, включен е в каталога на световните фестивали „Muzical Amerika”. Юбилейното петдесето издание е под надслова „Традиция и съвременност” и е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата - 2019. 

Юбилейната програма включва 15 звездни концерта на видни изпълнители - българи, живеещи и реализиращи се в чужбина; музиканти, които творят у нас и непрекъснато се утвърждават на международните сцени и известни чуждестранни артисти. 

Фестивалът ще бъде закрит на 22 юни с концерт на легендата Милчо Левиев и атрактивните виртуози братя Владигерови. Един от акцентите в празниците е и концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на големия Борис Христов. Той ще е на 17 юни с изпълнението на тримата български баси Бейков – Носиков – Джуров. 

С Юбилеен знак – „паметка” за знаменателното събитие, ще бъдат удостоени всички участници в 50-ия Международен фестивал на камерната музика. Още от категорията

С демонстрации и клетва бе отбелязан празника на ВВС

Бойният празник на Военновъздушните сили бе отбелязан с атрактивни демонстрации на Централния площад и полагането на клетва на новобранци от Силите за специални операции в Пловдив. 70 военнослужещи положиха клетва по случай празника на Военновъздушните сили, който бе отбелязан с демонстрации на площад Централен. Ген. Явор Матеев..

публикувано на 19.10.20 в 17:17

Ваня Христева е новият зам.- апелативен прокурор на Пловдив

Ваня Христева встъпи в длъжност като  заместник административен ръководител на Апелативна прокуратура – Пловдив днес. Тя бе избрана на поста единодушно на 7 октомври 2020 г. от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ваня Христева е завършила специалността „Право“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна. До момента има юридически стаж от 22 г.,..

публикувано на 19.10.20 в 16:18

Честит празник, лекари!

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. Пловдивските медици ще присъстват тази сутрин на литургията в църквата „Свети Иван Рилски“ в Пловдив по повод храмовия празник. Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза  "Лекар на годината" . В петте категории са отличени едни..

обновено на 19.10.20 в 15:47

Контрол за носене на маски и ограничение до 100 души в хипермаркетите

Засилен контрол за носенето на маски в градския автобус, всички търговски обекти и закритите обществени места започват в Пловдив и областта.  Решението е на областния медицински щаб, като за големите търговски вериги се въвежда ограничение до 100 клиенти и спазването на 2 метра дистанция от чакащите. Според областния управител Дани..

обновено на 19.10.20 в 15:25

Петима медици сред новите заразени в Пловдивска област

11 са новите случаи на Ковид 19 в Пловдиска област.  След тях са петима медици, сочи справката на РЗИ -  2 медицински сестри  и 2ма санитари  от Пловдив, както  и лекар от Асеновград. В ЕГ„ Пловдив“ е диагностициран ученик от 11 „е“ клас. Паралелката е под карантина. От новите случаи има само един хоспитализиран -  мъж на 54 години от..

публикувано на 19.10.20 в 15:24