Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските вестници с дата 10 юни 2014 година

Здравна тема е водеща за двете пловдивски печатни издания.

Под мотото: „Трима в болница с остри инфекции” вестник „Марица” съобщава в заглавие: „Частна болница лекувала за пневмония дете с менингит”. В подзаглавието се обяснява: „Изследват на пожар роднини и приятели на заразените”. Вестникът пише, че трима души с бактериален менингит са настанени в инфекциозна клиника към Университетската болница „Свети Георги”. Сред болните е и четиригодишно момче от Куклен. Другите двама заразени са 39-годишен от Пловдив и пенсионер от Хасково. Случаите нямат връзка помежду си. По всяка вероятност са се развили като усложнения на прекарани инфекции, но може и от здрав заразоносител. Пациентите са били с температура, главоболие, виене на свят. „Марица” отбелязва, че детето дошло в клиниката от частна болница, където е лекувано за пневмония. Специалистите са изследвали всички контактни на болните – над 200 души, обяснява ръководителката на отдел „Противоепидемичен контрол” в Районната здравна инспекция д-р Милена Коларова. Само в детската градина на дедето са взети проби от 150 деца – не само от неговата група, но и от цялото детско заведение. Д-р Коларова уточнява, че контактувалите с 39-годишния мъж са 40. За семейството му също са взети мерки. А в Хасково е изпратено известие да изследват тамошните контактни. На някои от хората, които са били в по – близък контакт, е предписан профилактично антибиотик. Резултатите ще са готови в сряда – допълва „Марица”.

„200 психично болни се разхождат в Пловдив” – с това заглавие регионалното издание „Твоят ден” информира за проблема с недостигащите места и настаняването в пловдивския Психодиспансер. Справка на Центъра за психично здраве сочи, че близо 200 пловдивчани с психични отклонения се разхождат свободно по улиците на града. Зам.-кметът по социална политика Георги Титюков пък съобщава, че 60 болни чакат да бъдат настатени в лечебни заведения. „Твоят ден” информираза усилията на общината, която на 1 август отваря център за 15 пловдивчани с психични разстройства. Тези хора се нуждаят от настаняване в специализирани домове – обясняват от „Социално подпомагане”. Зам.-кметът Титюков изразява надежда, че новото заведение частично ще реши проблема. Проектът е на общината, а финасирането се поема от държавата. „Твоят ден” допълва, че новото заведение ще се намира на бул. „Пещерско шосе” 68, в двора на психодиспансера.

„Влак размаза търговци на риба” четем на трета страница на „Марица”. Вестникът съобщава: „Хладилен бус мина на червено край Куртово Конаре, двама берат душа в болница. Инцидентът, при който двама търговци на риба опитаха да пресекат жп прелез и бяха пометени от влак, стана вчера следобед в Куртово Конаре – пише изданието. 23-годишният Васил и 48-годишният Здравко пътували с хладилен пикап „Ситроен” към Пловдив. На прелеза в село Куртово Конаре посока Ново село Васил тръгнал да пресича линията при включен светлинен и звуков сигнал. В същото време обаче по линията минал влак на НКЖИ, който превозвал траверси. Влакът блъснал „Ситроен”-а и го изхвърлил на 7–8 метра извън релсите. Шофьорът и спътникът му останали  затиснати между ламарините. На място след минути пристингал екип на Гражданска защита, който разрязал автомобила и извадил пострадалите. Весникът съобщава, че двамата ранени са с разкъсно-контузни рани и счупвания. Откарани са в Университетската болница „Свети Георги” и са изследвани на скенер за черепно-мозъчни травми. Единият пациент е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивна терапия (КАРИЛ), другият – в гръдно-коремна хирургия, където ще бъде опериран. „Марица” пише, че по случая е образувано дознание и припомня, че само преди месец стана жп катастрофата край Белово, когато бърз влак блъсна камион, минал през жп прелез. Тогава една жена почина, а 10 души пострадаха – добавя вестникът.

„6,5 милиона за подмяна на светофарите” – така изданието „Твоят ден” съобщава за започващата подмяна на светофарните уредби на пловдивските кръстовища. По темата „Марица” уточнява, че поръчката е спечелена от пловдивски консорциум, в който участват българска и две германски фирми. На 50 кръстовища в града ще бъдат поставени нови светофари, оборудвани с LED осветление. „Твоят ден” добавя, че предстои общината да подпише договор със спечелилия обществената поръчка консорциум. И още една поръчка предстои да бъде обявена по транспортния проект – добавя изданието. Тя е за 700 000 лева и трябва да установи доколко автобусите на градския транспорт са достатъчни и трябва ли да има тролеи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12