Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След матурите - Добър /4.31/ за учениците от Пловдивска област, Английската отново в ТОП 5 за страната

С най-висок среден успех по региони от всички държавни зрелостни изпити през 2014 г. са учениците от Кърджали с 4,94, следвани от учениците от Смолян - с 4,56, от Благоевград и София - с по 4,51 среден успех. Статистиката на МОН сочи, че Пловдив е на 10 място в общата класация.

Езикова гимназия „Пловдив” е на пето място в страната и така отново е в топ 5 на училищата с най-висок резултат след държавните зрелостни изпити тази година. Гимназията запазва първенство по успех в града и областта след матурите в 12 клас.

Зрелостниците на Английската гимназия са постигнали отличен 5, 65, след тях са възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов” с Много добър 5, 46 и на трето място са Математическата гимназия с  5,18. Средният успех на учениците в Пловдив и областта е Добър 4,31, който е по-висок от миналата година , когато е бил добър 3,94. 

Интересен е фактът, че за първа година в класацията с пълни отличници има и двама зрелостници от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица. Пълен отличен има и за първи път в частна гимназия- „Класик” в Пловдив.

Най-висок е успехът на учениците от изпита по испански език –Отличен 5,72, следван от този по немски с 5,36 и италиански 5,32. Най-желаните изпити за втората  матура: биология и география, носят общи оценки с Добър - съответно 4,15 и 3,96.

Двойките са 621 и тези ученици ще се яват на поправителна сесия в края на август. Пълно отличие имат 125 зрелостници, като отново най-много са те в ЕГ "Пловдив" 48.

Днес в 14 часа директорите получават всички протоколи от изпитите слез 12 клас и и всеки зрелостник може да провери своята работа до края на работния ден, този четвъртък, съобщиха от РИО-Пловдив.

Експертът Димитрина Вакрилова поясни, че очакват и резултатите от проверката в ЕГ „Пловдив”, където учениците писаха 20 минути стар вариант на матурата. От проверяващите в София се очаква потвърждение за  дисциплинарни наказания  по Кодекса на труда на директора Пенка Стайкова и екипа, работил по матурите  и допуснал гафа с изпитните материали.


Още от категорията

Изправят пред съда двама трафиканти на органи

Двама трафиканти на органи за трансплантация се изправят пред Районния съд в Пловдив. Виолета Тодорова и Васил Гьошев са опитали през април 2018 г. да преведат през границата мъж, съгласил се да стане донор на бъбрек за майката на Виолета, която била в крайно тежко състояние. Операцията трябвало да се извърши в клиника в Истанбул, а на донора –..

обновено на 22.01.20 в 10:51

Кмет и ректор обсъдиха сътрудничеството между община и УХТ

Възможностите за сътрудничество между Община Пловдив и Университета по хранителни технологии обсъдиха на среща кметът Здравко Димитров и ректорът проф. д-р Пламен Моллов. На срещата бе дискутирано участието на Общината и висшето училище в съвместни проекти в областта на хранителните технологии.  „УХТ е единственият университет, който подготвя..

публикувано на 22.01.20 в 10:50

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 22.01.20 в 10:27

Започват проверки за нерегламентирани сметища

От днес в Пловдив започват всекидневни проверки за незаконни сметища и нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Те са разпоредени от кмета Здравко Димитров и ще се извършват от екипи на ОП „Общинска охрана“ съвместно с Трето и Шесто управление на МВР.  При нарушения ще бъдат налагани санкции по Общинската наредба за управление на отпадъците. Глобата..

публикувано на 22.01.20 в 06:41

Ресторантьори от Пловдив, Карлово и Хисар обсъждат проблеми на среща

Ресторантьори от Пловдив, Карлово и Хисар днес ще проведат среща, на която ще настояват за кардинална промяна на отношението на институциите към тях. Тя ще се състои в бирария "Пловдив", като на нея собствениците на заведения - ресторанти, барове, кафе-барове и други ще обсъдят най-наболелите проблеми.   От бранша настояват за намаляване на ДДС до..

публикувано на 22.01.20 в 06:36