Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След матурите - Добър /4.31/ за учениците от Пловдивска област, Английската отново в ТОП 5 за страната

С най-висок среден успех по региони от всички държавни зрелостни изпити през 2014 г. са учениците от Кърджали с 4,94, следвани от учениците от Смолян - с 4,56, от Благоевград и София - с по 4,51 среден успех. Статистиката на МОН сочи, че Пловдив е на 10 място в общата класация.

Езикова гимназия „Пловдив” е на пето място в страната и така отново е в топ 5 на училищата с най-висок резултат след държавните зрелостни изпити тази година. Гимназията запазва първенство по успех в града и областта след матурите в 12 клас.

Зрелостниците на Английската гимназия са постигнали отличен 5, 65, след тях са възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов” с Много добър 5, 46 и на трето място са Математическата гимназия с  5,18. Средният успех на учениците в Пловдив и областта е Добър 4,31, който е по-висок от миналата година , когато е бил добър 3,94. 

Интересен е фактът, че за първа година в класацията с пълни отличници има и двама зрелостници от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица. Пълен отличен има и за първи път в частна гимназия- „Класик” в Пловдив.

Най-висок е успехът на учениците от изпита по испански език –Отличен 5,72, следван от този по немски с 5,36 и италиански 5,32. Най-желаните изпити за втората  матура: биология и география, носят общи оценки с Добър - съответно 4,15 и 3,96.

Двойките са 621 и тези ученици ще се яват на поправителна сесия в края на август. Пълно отличие имат 125 зрелостници, като отново най-много са те в ЕГ "Пловдив" 48.

Днес в 14 часа директорите получават всички протоколи от изпитите слез 12 клас и и всеки зрелостник може да провери своята работа до края на работния ден, този четвъртък, съобщиха от РИО-Пловдив.

Експертът Димитрина Вакрилова поясни, че очакват и резултатите от проверката в ЕГ „Пловдив”, където учениците писаха 20 минути стар вариант на матурата. От проверяващите в София се очаква потвърждение за  дисциплинарни наказания  по Кодекса на труда на директора Пенка Стайкова и екипа, работил по матурите  и допуснал гафа с изпитните материали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28