Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха финансова корекция за милион и половина лева на община Кричим

Управляващият орган на оперативна програма „Околна среда” отмени финансова корекция за милион и половина лева, която беше наложена на Община Кричим. По този начин се очаква да бъдат възобновени и междинните плащания, които се правят за изпълнение на проекта за изграждане на канализация и пречиствателна станция в района. 

Ние решихме да се защитаваме докрай и с това доказваме, че всички процедури сме ги провели по най-прозрачния начин”, коментира кметът на община Кричим Атанас Калчев. 

В момента общината решава един от основните инфраструктурни проблеми на Кричим – липсата на канализация в две трети от домакинствата, както и остарелия водопровод. Септичните ями и естествения наклон на терена допълнително са водили до замърсяване на подпочвените води. С подписан договор на 3 април 2012 година между Община Кричим и екоминистерството, започват процедури по избор на изпълнители. На 23 юли миналата година стартират и същинските строителни дейности. 

Една година сме били в процес на процедури и обжалвания, за да спазим закона”, подчерта кметът. 

Той припомни, че пред Комисията за защита на конкуренцията е обжалвано решението за избор на изпълнител на ВиК мрежа и пречиствателна станция. КЗК не е уважило мотивите на жалбоподателите и потвърждава решението на кмета като законосъобразно. Решението се потвърждава и от Върховния административен съд. 

Въпреки това на 15 април тази година в Община Кричим са били неприятно изненадани с писмо от управляващия орган на ОП „Околна среда”, с което са били известени, че във връзка с повторния преглед на договори, Община Кричим е попаднала с извадка на проекти, с които има налагане на финансови корекции, като в писмото са цитирани двата договора за изпълнение, по които се налага финансова корекция от 5% за всеки или общо се удържа сумата от 1 милион и 500 хиляди лева. Тогава спират и междинните плащания към общината, като по този начин стават невъзможни и разплащанията с изпълнителите, които въпреки това не спират работа по изграждането на канализацията и пречиствателната станция. 

Община Кричим реагира светкавично и се възползва от правото си на възражение, като представи конкретни доказателства в подкрепа на тезата си, че управляващият орган няма право да налага финансова корекция, тъй като процедурата е проверявана многократно – имало е предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки, последващ контрол в междинното звено на оперативната програма, в КЗК и във ВАС”, подчерта още Калчев. Заради прозрачните процедури и представените аргументи управляващият орган на програмата отмени на 100% наложената финансова корекция от 1 милион и половина лева. 

В момента работата по изграждането на канализация и пречиствателна станция на територията на целия Кричим продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно между..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27