Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Видовден! Камбаните бият за вси български светии

Православната църква отбелязва днес Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар, който се отбелязва от 1954 година. Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Канонизираните за светци българи са 104. Всред тях има 12 български патриарси или епископи, сред които Преп. Йоаким Търновски, Преп. Теодосий Търновски, Св. Евтимий патриарх Търновски, Св. Киприан Цамблак, преп. Ефрем Печки; четирима царе и князе - Св. княз Боян-Енравота, Св. Княз Борис Покръстител, Св. цар Петър Български, св. Йоан-Владимир Български); трима войни; 87 канонизирани мъченици. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на "История Славянобългарска". В този период е канонизиран и Св. Софроний Врачански.

На 15 юни се празнува и Видовден. Според народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци Въртоломей и Елисей, наричани "градушкари". Отбелязва се за предпазване от градушки. Смята се, че Вида „види" пакостите, които са сторили двамата светци и ги наказва. Заради възмездието се ражда изразът „Ще дойде Видовден". В народната митология Вида разделя правото от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд. Хората вярват, че дори и да има забавяне (забравяне) на правдата, тя идва на Видовден и тогава сметките се уреждат: „Господ забавя, но не забравя!". Народното вярване, че градушките идват като възмездие за грехове, е довело до представата, че на Видовден ще излязат наяве всички сторени злини. Оттам е и предупреждението: "Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден, ще видим!" Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа, за да не се разгневят светците градушкари. На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Вярва се, че това ще ги направи здрави и весели. Видовден е свързан и с култа към Слънцето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задръстване на 112 км на магистрала "Тракия" заради катастрофа

Катастрофа е станала на 112 километър на магистрала "Тракия" в посока София.  Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.  Очевидци на инцидента съобщават, че млад шофьор се е блъснал в мантинелата.  В района има задръстване.

публикувано на 16.06.24 в 14:52

Отиде си обичаният пловдивски писател и преподавател доц. Владо Янев

Големият пловдивски белетрист, поет, литературен критик и историк Владимир Янев е починал на 74-годишна възраст. Това съобщават негови приятели и колеги , които му отдават почит чрез постове във фейбук.  Отишъл си е моят приятел и колега Владимир Янев! Сбогом, Владо! , написа историкът проф. Димо Чешмеджиев. А Валери Станков отбелязва:  На..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25