Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кворумът в НС е непредсказуем, страшничко е да има затвор за говорене за банките

| обновено на 03.07.14 в 13:15
Снимка: БГНЕС

След като и днес НС не успя да събере кворум председателят на парламента Михаил Миков отказа да прогнозира дали депутатите ще заседават до своето разпускане. В пловдивското село Граф Игнатиево Миков увери, че кворум със сигурност ще има, когато дойде време да се гласува оставката на премиера Пламен Орешарски. 

Според Михаил Миков има неотложни решения, които това НС трябва да вземе до разпускането си. Той предупреди, че народните представители трябва да ратифицират важни заемни споразумения със Световната банка, защото в противен случай България може да изгуби средства по проекти за улична инфраструктура и водоснабдяване. Важно е депутатите да решат и въпроса с увеличаване на възрастта на колите, които се ползват за таксита. 

Председателят на парламента изрази резерви относно възможността за промени в Наказателния кодекс във връзка с оповестяването на некоректна информация за финансовите институции. Все пак Миков не изключи предложението, внесено от Йордан Цонев от ДПС по идея на БНБ, да бъде обсъдено в рамките на този парламент, преди той да се разпусне. 

Трябва да се тръгва с по-леки административни санкции, преди да се плашат хората с години в затворите, коментира пред Радио Пловдив Михаил Миков. 

Бяхме свидетели на злоупотреба от страна на отделни политици със създадената ситуация, но трябва да им се прости заради предизборната обстановка, добави Миков.  Според него БНБ не се е възползвала от правото си да налага солени глоби до 20 000 лв. за подобно говорене и това е трябвало да се направи, преди да се гласуват наказателноправни текстове, които да регламентират въпроса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В Панагюрище се провеждат извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд касира предишния изборен резултат заради открити..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12