Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кандидати да стопанисват къща "Ламартин", писателите продължават протеста си

Писатели на протест пред Областната управа в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

Днес не се явиха кандидати на първия търг за отдаване под наем на къща “Ламартин” в Стария град. Съгласно закона областният управител Венцислав Каймаканов удължава срока за закупуване на тръжна документация и следващият търг е насрочен за 25 юли. Определената наемна цена е 1600 лв за месец, като подготвеният договор е за 10 години.

Пред сградата на Областната управа членове на Дружеството на пловдивските писатели протестираха срещу решението на Каймаканов да отдава имота под наем. От 1988 г. дружеството ползваше къща „Ламартин” за свое седалище. От творческата организация внасят възражение чрез областната управа до Министерството на културата, което гласи, че къщата е паметник на културата и като такъв не трябва да се отдава под наем за стопанска цел. 

От дружеството отправят молба имотът да им се предостави безвъзмездно, защото нямат средства да се явяват на търг и да плащат наем за него. „Пререгистрирали сме в съда дружеството да е организация с обществена полза, както искаше областният управител” – заяви Розалия Александрова, член на творческата организация. Тя уверява, че сега документацията на дружеството е напълно изрядна и че то заслужава да ползва къщата за своя база.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обилни валежи в Пазарджик, Смолян и още 6 области

За днешната сряда е обявен жълт код за обилни валежи в областите Монтана, Враца, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. В по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 22.05.24 в 07:08

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в  Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози,  анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение.  И  двете бъдещи..

обновено на 22.05.24 в 06:55

В Асеновград решават за двойно увеличение на туристически и други такси

Община Асеновград предлага почти двойно да бъдат увеличени таксите за вход в емблематични туристически обекти. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на местния парламент.  То предвижда за вход в Асеновата крепост да се плаща 8 лева, вместо досегашните 4, а за пещерата Добростански бисер – 9, вместо досегашните 5 лева. Вдигат се също..

обновено на 22.05.24 в 06:55

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 06:54

Разследват безразсъдно шофиране по Асеновградско шосе

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за пътно хулиганство по публикуван в медиите видеоклип с кадри от шофиране на лек автомобил със скорост от 170 км/ч в района на Асеновградско шосе. Пропомняме, че видеоклип с безразсъдното шофиране беше разпространен в социалните мрежи. Максимално разрешената скорост по..

публикувано на 21.05.24 в 16:50