Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените плачат 12 хиляди часа

Жена Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Хората плачат от мъка и радост, от болка и огорчение, в изблик на чувства и заради техния недостиг. Сълзите са признак на слабост, но всъщност са и своеобразно лекарство против стрес.

Човек изпитва колосално облекчение, когато има възможност да поплаче на дружеско рамо. Точно затова славянските народи са били убедени, че сълзите имат лечебна сила.

Когато изпращали на война мъжете си, жените на славяните плачели, събирали сълзите в специални съдове, а след това с получената течност обработвали раните на войниците.

Съвременната медицина потвърждава, че сълзите наистина имат силни антибактериални свойства. Те съдържат голямо количество магнезий, калций, белтъчини, фермента лизоцим, който всъщност обуславя бактериалната защита на сълзата.

Средностатистическата жена плаче между 8 и 12 хиляди часа през целия си живот. Американският лакримолог – специалист по сълзите – Уилям Фрай е установил в края на миналия век, че силните хора, които сдържат чувствата си, живеят по-кратко от чувствителните натури.

Прекаленото въздържане от плач и събирането на неизплаканите сълзи провокират проблеми от психически и физически характер. С помощта на сълзите организмът се избавя от шлаките, които му пречат да функционира нормално.

Лакримологът е изчислил, че седемдесет процента от мъжете и тридесет и пет процента от жените подтискат желанието си да се разплачат и по този начин буквално намаляват живота си.

Ако сдържате сълзите си, то от това страда сърцето ви, кръвоносните съдове, а това води до дисбаланс на организма. За съжаление с възрастта хората все по-често се притесняват да плачат.

Това се дължи на установения в обществото ни стереотип, че сълзите издават слабост на характера. Като се сдържате да плачете, не само намалявате продължителността на живота си, но можете дори да се отучите да плачете.

Според учените, ако дълги години не сте проронили и една сълза, ще ви е много трудно да възстановите естественият процес на сълзоотделянето при емоционален срив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

платена публикация
Как да изберем перфектните брачни халки?

Сватбеното пътешествие не започва с медения месец. То започва още в момента на заветното “Да!” и продължава докато не завърши и медения месец, а може и след това. Част от това пътешествие на любовта е изборът на перфектните брачни халки за нас и партньора ни, а това е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва с лека ръка. Изборът на халки може да..

публикувано на 19.04.24 в 15:19

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00