Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промениха част от присъдите на клана Рашкови, внукът Кирил вече е рецидивист

| обновено на 08.07.14 в 13:03

Пловдивският Апелативен съд промени част от присъдите на обвинените за неплатени данъци членове на фамилията Рашкови. На предишната инстанция преди месец и половина те бяха наказани с парични глоби. 



Наследниците на цар Киро бяха обвинени за неплатени  данъци в особено големи размери от почти 270 хиляди лева в периода от 2002 до 2010 година.  Пред заплахата от  тежки наказания те бързо върнаха дължимото с лихвите и затова  получиха само административни глоби.  

Сега Апелативният съд намали с 8 месеца присъдата на внучката на соченият за ромски лидер - Костадинка, след като  на 26-май Пловдивският окръжен съд и наложи 2 години и 8 месеца условно.  Тогава тя заяви, че не може да плати  дължимата сума.  Наказанието за другият внук на Цар Киро, носещ неговото име Кирил Рашков  също бе изменено, като вместо 5000 лева глоба апелативните магистрати му определиха 1 година и 4 месеца затвор плюс 800 лева глоба за неплатените  данъци.  

Тъй като обаче съдът обедини  тази присъда с предишната  му от 2 години затвор, която младият Рашков е изтърпял,  той няма да влиза зад решетките, стана ясно в съдебната зала.  Останалите наказания – глоба  от по 5 000 лева за синът Ангел Рашков и снахата Гергина,  бяха потвърдени от Апелативния съд.  

Адвокатът на Кирил Рашков – младши,  Росица Драгинова призна, че това решение всъщност е по-тежко за него,  въпреки наглед намалената парична санкция от 5 000 на 800 лева.  Това е така, понеже след издадената му втора наказателна присъда, макар че тя няма да се изтърпява,  младият Рашков вече става рецидивист по смисъла на закона, обясни защитничката.  Потвърдените от висшата съдебна инстанция парични глоби  повече не могат да се оспорват, но двете наказателни присъди  подлежат на обжалване пред ВКС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34