Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 пациенти без здравни осигуровки е лекувала УМБАЛ "Св. Георги" за първите 5 месеца

| обновено на 08.07.14 в 16:08

В двете държавни болници в Пловдив - УМБАЛ „Свети Георги“ и МБАЛ”Пловдив” няма проблеми със снабдяването с консумативи и медикаменти  и лечебният процес се провежда в пълния си обем и в съответствие с медицинските стандарти. Това съобщиха от лечебните заведения. От УМБАЛ”Свети Георги” уточняват, че за първите три месеца на годината се отчита преизпълнение на приходите  с 1902000 лв.  Междувременно  просрочените задължения към края на м. май 2014 г. са 14,2 млн. лева. Сумата е по-голяма с 4 млн. лева в сравнение със същия период на миналата година, но това се дължи на неизплатената надлимитна дейност за април и май, която е в  3,7 млн. лева, както и на направени инвестиции в болницата. 



До края на седмицата  РЗОК -Пловдив ще плати надлимитната дейност за април, а след приключването на проверките се очква да се извършат и дължимите плащания за май, коментира директорът на касата Антонина Славова. По думите й към момента няма основание за притеснение, но очакваният дефицит в края на лятото, налага актуализация на бюджета на НЗОК,  за да се успокои  напрежението сред лекари и пациенти. 

От началото на настоящата година до края на м. месец май през университетската болница  са преминали 142 здравно неосигурени пациенти – т.е. средно по 28 на месец, чието лечение е на обща стойност 80000 лв. Очаква се до края на годината да преминат над 300 неосигурени пациенти, което ще доведе до загуба за лечебното заведение в размер на около 190000 лв. От ръководството на болницата съобщават още, че изплащането на заплатите на служителите е в пълен размер и в срок и протести не се очакват.

Аналогична е ситуацията и в бившата окръжна болница, като според директорът й доц. Георги Йорданов няма повод за притеснения. По думите му проблемите са най-вече в общинските болници, където има значителен отлив на пациенти от началото на година -близо с 5%, което намалява и приходите им.  Големият брой здравно неосигурени, недофинансираните пътеки и новите изисквания на касата за надлимитната дейност допълнително усложняват ситуацията, коментира директорът на общинската болница в Пещера д-р Стоил Апостолов. Той уточни, че ако касата продължи да забавя плащанията или се изчерпи бюджета, болницата  няма да може да плаща заплати и текущите разходи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08