Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални археологически находки от I-и в.пр.н.е. откриха в центъра на Пловдив

Релефна декорация с растителни и човешки орнаменти, датирана към I век преди Христа – това са най – новите археологически открития при разкопките край Централна поща в Пловдив. Находките са от времето на римския император Август и тракийския му сателит Реметалк – обясни ръководителят на разкопките, археоложката Елена Кесякова. 

Релефните мраморни облицовки са от най – стария, първи строителен период на Агората в римския Форум. Такива досега не са откривани в нито един античен град на територията на България, увери Кесякова. Релефната декорация е покривала надземната част на колони от полупечен кирпич и дърво. 

Разкритите изящни фрагменти от мраморни плочи доказват силното влияние на изтока върху строежа на Филипопол, тъй като подобна украса има при строежа на синагогите в древна Палестина – коментира пловдивската археоложка. 

Вече се копае на седем метра дълбочина, но дискусиите между специалисти и експерти трябва да отпаднат, тъй като ние категорично доказваме, че първият строителен преиод на Агората на Филипопол се датира към края на I век преди Христа и началото на I век от нашата ера – подчерта Кесякова.

По думите на кмета Иван Тотев, това дава ново значение на нашия град в историята и е свидетелдтво за съществуването на високо развит градски живот повече от 100 години преди официалното идване на Рим по нашите земи. 

Поредните археологически находки доказват, че Филипопол е най – големият, най – богатият, централният град на почти целия Балкански полуостров – каза пловдивският кмет. 

Разкопките край Централна поща са част от бъдещата реконструкция на площад  „Централен”. Проучваното от археолозите пространство на запад ще бъде терасовидно свързано с Цар Симеоновата градина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28