Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет партии в следващия парламент, ГЕРБ печели 38%, БСП - 21%, ДПС - 14%

Според данни от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 5 и 10 юли сред 1024 души и огласено днес, в следващия парламент ще бъдат представени пет партии.  Това да ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ.

23,9 на сто от анкетираните отговарят, че на предсрочните избори на 5 октомври ще гласуват за ГЕРБ, 13,7 на сто - за 
"Коалиция за България", 7,9 на сто - за ДПС. Реформаторският блок декларират, че ще подкрепят 3,3 на сто от всички 
участвали в изследването, ББЦ, ВМРО, "Гергьовден" - 2,9 процента, НФСБ - 2,2 на сто, "Атака" - 2,1 на сто, АБВ - 2 процента. 

При преизчисление само от гласувалите тези резултати означават 38 на сто за ГЕРБ, 21 процента - за БСП, 14 на сто - за ДПС, 5 на сто - за Реформаторския блок, и 4,3 на сто за ББЦ. Останалите политически сили са под бариерата. Съответно от ГЕРБ биха имали 111 депутати, левицата - 61 народни представители, ДПС - 41 депутати, РБ - 15, а ББЦ - 12 народни представители.

Юлий Павлов от Центъра коментира в интервю за Радио Пловдив, че до изборите разликата между ГЕРБ и БСП няма да намалее и дори има вероятност да се увеличи.  

На предсрочните парламентарни избори декларират, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого 45,2 на сто. 19,4 на сто ще гласуват, но се колебаят за кого. 14,4 на сто се колебаят дали да гласуват. 19,4 на сто са твърди в отговора си, че няма да отидат до урните. 

Според данните 36,5 на сто оценяват работата на правителството на Орешарски със слаб /2/ по шестобалната система, 32,4 на сто му поставят тройка, а 22,1 на сто - четворка. Кабинетът заслужава много добър /5/, смятат 6,9 на стоот анкетираните, а 0,9 процента му дават отлична оценка. 

38,3 процента заявяват, че са подкрепяли протестите през миналата година, 10,5 на сто - че са подкрепяли  контрапротестите, а 45,8 на сто - че не са подкрепяли нито протести, нито контрапротести. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30