Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от 32 общини срещу нова методика за такса смет

Регионалната асоциация на общините „Тракия” се обедини против въвеждането на нова методика за формиране на такса смет от 1 януари 2015 година. Това стана ясно след съвещание на 32 общини -членки на организацията. Сред тях са и Асеновград, Първомай, Кричим и др.

Кметовете се обединиха около тезата, че не може да бъде въведена нова методика за сметоизвозване и събиране на такса смет без да е ясен резултата. Според тях новата методика ще доведе до завишаване на данъка за битови отпадъци за гражданите. „Трябва да възразим категорично срещу въвеждането на тази методика. В условията на икономическа криза тя ще се окаже сериозен данъчен товар за гражданите”, заяви заместник-председателят на асоциацията Георги Георгиев, кмет на община Тунджа. Кметовете смятат, че подобна методика няма в Европа. 

Новата методика за формиране на такса смет трябва да бъде тествана в различен тип общини и да се анализират предимствата и недостатъците й. Общинските власти смятат, че ако трябва да се прилага от 1 януари 2015г., няма технологично време да бъде разработен начина на прилагане от местните администрации, да бъде приета от общинските съвети и да се пригоди необходимия софтуер за въвеждането й.  

Кметовете-членове на РАО „Тракия” декларираха позицията си  да бъде отложено въвеждането на новата методика за формиране на такса смет и да бъде направен пилотен проект в няколко общини от различен тип.  Кметовоте ще изпратят  отрицателно становище до Министерствата на финансите и на околната среда и водите, до регионални сдружения на общини, както и до други заинтересовани институции.

Припомням, че тази седмица бизнесът и синдикатите одобриха  промени в Закона за местните данъци и такси, с които сегашната такса смет се разделя на две - една за събиране на боклука и втора за чистене на улиците. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52