Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата смени тезата си за живака на цар Киро - не бил за мръсна бомба, а за добив на злато

| обновено на 22.07.14 в 12:54

Апелативният съд потвърди мярката „задържане под стража” на Кирил Рашков, наложена му от Пловдивския окръжен съд. Обвиняемият не се яви на заседанието заради лошото си здравословно състояние – проблеми със сърцето и обострен диабет. Магистратите счетоха, че има обосновано предположение, че Рашков може да е извършил престъпленията, за които е обвинен, и го остави в ареста.

Три са обвиненията срещу Кирил Рашков – за контрабанден внос и за държане на особено опасното вещество живак и за притежание на антични монети, открити в жилището му. „Има данни, че обвиняемият е искал да добива злато по архаична технология и затова му е бил необходим живакът” – разясни апелативният прокурор Андрей Атанасов. Той добави, че в жилището на Цар Киро са открити и 25 антични монети, чиято стойност се изчислява със съдебна експертиза.

Припомняме, че при предишното заседание окръжният прокурор Румен Попов заяви, че живакът бил необходим на Кирил Рашков за направата на "мръсна" бомба.

Най-тежкото обвинение на прокуратурата е за контрабандата и ако то се докаже, Кирил Рашков може да получи затвор до 15 години – поясни прокурорът.

Според адвоката на Кирил Рашков Росица Драгинова притежанието на живак не е наказуемо от закона. Тя даде пример с акцията на екоминистерството, с която на 20-и октомври ведомството призовава гражданите да предадат на определени пунктове притежавани от тях опасни вещества, включително и живак. „Не може всеки, който предава живак или има живачен термометър, да бъде арестуван” – контрира адвокат Драгинова. Според нея живакът може да се използва в медицината, за направата на пломби в стоматологията, примерно.

Адвокат Драгинова заяви, че откритите от полицията 500 грама живак не са на Кирил Рашков. „Опасното вещество било намерено в колата на сина му Ангел Рашков и подзащитният ми няма нищо общо с това” – каза юристката.

Припомням, че Кирил Рашков бе арестуван на 10 юли, като първоначално обвиненията срещу него бяха за притежание и трафик на амфетамини. На следващия ден прокуратурата му повдигна обвинение са контрабанден внос на 500 грама живак от Турция. Досъдебното производство срещу Рашков продължава, като според свидетелски показания, той имал интерес към организиране на производството на синтетични наркотици и за поръчка за снабдяването с взривни вещества – съобщи апелативният прокурор Атанасов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 16.06.24 в 09:19

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47