Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата смени тезата си за живака на цар Киро - не бил за мръсна бомба, а за добив на злато

| обновено на 22.07.14 в 12:54

Апелативният съд потвърди мярката „задържане под стража” на Кирил Рашков, наложена му от Пловдивския окръжен съд. Обвиняемият не се яви на заседанието заради лошото си здравословно състояние – проблеми със сърцето и обострен диабет. Магистратите счетоха, че има обосновано предположение, че Рашков може да е извършил престъпленията, за които е обвинен, и го остави в ареста.

Три са обвиненията срещу Кирил Рашков – за контрабанден внос и за държане на особено опасното вещество живак и за притежание на антични монети, открити в жилището му. „Има данни, че обвиняемият е искал да добива злато по архаична технология и затова му е бил необходим живакът” – разясни апелативният прокурор Андрей Атанасов. Той добави, че в жилището на Цар Киро са открити и 25 антични монети, чиято стойност се изчислява със съдебна експертиза.

Припомняме, че при предишното заседание окръжният прокурор Румен Попов заяви, че живакът бил необходим на Кирил Рашков за направата на "мръсна" бомба.

Най-тежкото обвинение на прокуратурата е за контрабандата и ако то се докаже, Кирил Рашков може да получи затвор до 15 години – поясни прокурорът.

Според адвоката на Кирил Рашков Росица Драгинова притежанието на живак не е наказуемо от закона. Тя даде пример с акцията на екоминистерството, с която на 20-и октомври ведомството призовава гражданите да предадат на определени пунктове притежавани от тях опасни вещества, включително и живак. „Не може всеки, който предава живак или има живачен термометър, да бъде арестуван” – контрира адвокат Драгинова. Според нея живакът може да се използва в медицината, за направата на пломби в стоматологията, примерно.

Адвокат Драгинова заяви, че откритите от полицията 500 грама живак не са на Кирил Рашков. „Опасното вещество било намерено в колата на сина му Ангел Рашков и подзащитният ми няма нищо общо с това” – каза юристката.

Припомням, че Кирил Рашков бе арестуван на 10 юли, като първоначално обвиненията срещу него бяха за притежание и трафик на амфетамини. На следващия ден прокуратурата му повдигна обвинение са контрабанден внос на 500 грама живак от Турция. Досъдебното производство срещу Рашков продължава, като според свидетелски показания, той имал интерес към организиране на производството на синтетични наркотици и за поръчка за снабдяването с взривни вещества – съобщи апелативният прокурор Атанасов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03