Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN ще се бори за запазване на таксата за повторно включване

EVN  ще обжалва до последна инстанция  първата присъда на Пловдивския окръжен съд,  с която бяха отхвърлени като неправомерни проблемните клаузи от „Общите условия” в договора между компанията и абонатите.  

В обръщение пред журналисти директорът  на EVN  за България Йорг Золфернер официално заяви, че дружеството не се отказва от най-спорната клауза - таксата за повторно включване след спиране на тока, възлизаща на близо 20 лева, въпреки че тя бе сред първите, определени от съда като незаконни.  Золфернер настоя, че такава санкция е сред обичайните европейски практики спрямо некоректни клиенти, които, според него натоварват всички останали абонати. 

От друга страна компанията вече е въвела постоянно правилото за предварително предупреждение за спиране на тока чрез СМС.  В заключение на последната платена фактура изрично е посочен крайния срок, след който  пре последващо неплащане се спира захранването, обясни шефът на EVN, според когото това са напълно достатъчни предупреждения за клиента.  Въпреки всичко, изпадналите във временно  затруднение абонати могат да се обадят в най-близкият им клиентски център на Компанията,  за да се разсрочи без санкции техният дълг, добави Йорг Золфернер.  

По въпроса за новата „такса”, за  „балансиране на енергийната система на страната”  която вече ще фигурира в следващите фактури,  той обясни, че се касае за сума от около 43 стотинки при средномесечна консумация от 185 киловат/часа електроенергия.  

По думите му разликата е в това, че  и досега  тези пари са били начислявани без хората да го знаят, но отсега нататък „вече ще са уведомени за това”.  Занапред ЕВН просто е длъжна да ги касира, след което обаче ги трансферира директно към Енергийния сисстемен оператор (ЕСО) без да печели нищо от това, увери Йорг Золфернер. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53