Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството от Кричим, чиято къща беше разрушена от тритонна скала, очаква помощ от общината

Семейството от Кричим, върху чиято къща падна скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона, очаква помощ от общината за да възстанови дома си. В момента то не е напуснало къщата и живее на първия етаж . 

Скалният къс, е пробил покрива и и е разрушил част от задната  стена . Той е паднал минути преди 20 часа вечерта и за щастие няма пострадали. 

Скалата  се е отчупила от  местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост, обясни кметът на Кричич Атанас Калчев. По думите му това се случва за първи път, въпреки че падането на камъни по пътя за Девин е често явление, особедно след валежи. След първоначалния оглед от „Гражданска защита” твърдят, че причина за падането на скалата са засилените ерозионни процеси, които са активирани от силните и продължителни дъждове и последвалите високи температури през последните дни, коментира още кметът.  

В момента екипи от ГЗ и доброволческия отряд на общината разбиват скалата и разчистват парчетата, след което ще се помогне за възстановяването на дома.  Атанас Калчев  поясни, че  в общинския бюджет има заделени средства за подобни инциденти и с решение на общинския съвет семейството ще бъде подпомогнато. 

Той добави, че очаква разбиране от държавата и  институциите, защото скалите в този участък усилено ерозират и близо  40-50 къщи под Иванково кале са застрашени от такива инциденти.  Още следващата седмица  кметът ще подготви нужната документация и ще потърси вариант за финансиране от държавата, за да се направи хидро-геоложко  проучване на скалите, след което да се укрепят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48