Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Упорството на БСП за приемането на актуализацията на бюджета е национално предателство

Снимка: БГНЕС

Твърдението на БСП, че има затопляане на отношенията между ГЕРБ и ДПС е връх на наглостта. Година и половина БСП управляваха с или без коалиционно споразумение с ДПС и сега,  в последните дни на това правителство се опитват чисто имиджово пред техните избиратели да се отърват от тази коалиция и да я препишат на някой друг”. Това заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.  

Тя отбеляза, че Пламен Орешарски е действително много добър финансов експерт и за нея е странно, че той е жертвал професионалния си имидж с тази година и два месеца управление.

Сега с решението си да не остави „огромна бомба” в ръцете на служебното правителство, в ситуация без парламент за неизвестен период от време, премиерът в оставка за първи път застана твърдо на експертната си позиция. И естествено, БСП се отрекоха от него, от финансовия си министър, от правителството. Пълен нонсенс”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Според Стоянова, ако страната беше управлявана от едно нормално правителство, то може би актуализацията на бюджета нямаше да се налага. Но в момента тя е наложителна.

Ако до дни не започне разплащането на европейските програми, това означава крах за България в тази област, тъй като данните сочат, че има 1 милиард и 478 милиона лева не платени на общините и респективно на фирмите”, категорична беше тя.

Менда Стоянова подчерта, че ако на 5 октомври в страната няма ясна воля за една партия, която да получи целия мандат, ще се проточат консултации за коалиционни правителства, които не се знае нито колко време ще продължат, нито как ще завършат.

По думите й, всички ние ще плащаме последствията от конфликта в КТБ.  От ГЕРБ настояват в бюджета да бъдат включени минимум 1 милиард и половина лева, които да бъдат държавната гаранцията по Закон за хората с лимит на депозитите до 200 хиляди лева, ако на 21 септември бъде отнет лиценза на банката.  

В този смисъл упорството на БСП за приемането на актуализацията на бюджета е просто национално предателство”, коментира още депутатът от партията на Бойко Борисов.

Тя подчерта още, че приходните агенции НАП и Митници не работят.

Правителството само си призна, че там ще има минимум 500, а според мен 700, 800 милиона неизпълнение именно от митници. Каква борба с контрабандата, какви 5 лева. Корнелия Нинова забрави ли, че при разглеждането на бюджет 2013  тя беше най-голяма защитничка на това да има ръст в приходите от акцизи. Къде са тези пари –или тогава е лъгала, или ако не е лъгала, то тези пари са отишли в някой друг джоб”, попита реторично Менда Стоянова.

По думите й, това, че се слага по-висок таван на дълга не означава, че утре правителството ще започне да го тегли. Но то ще има възможност да го направи веднага в момент, в който се появи такава необходимост, подчерта още тя.

Относно предложението на ГЕРБ служебното правителство да може да сключва международни споразумения и да тегли заеми, Стоянова смята, че в това няма нищо лошо и определи като неверни твърденията на председателя на ПГ на коалиция за България Атанас Мерджанов, че това е противоконституционно.

По повод свързването на името на преподавателя по конституционно право проф. Георги Близнашки с поста служебен премиер, Менда Стоянова заяви, че той е изключителен професионалист. Тя напомни обаче, че изборът за състава на следващия кабинет изцяло зависи от президента Росен Плевнелиев.

Цялото интервю с Менда Стоянова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43