Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТУ в Пловдив ще обучава и китайци

Пловдивският филиал на Техническия университет има готовност да приеме на специализация и обучение китайски докторанти и студенти по специалности в инженерните науки. Това обяви проф. Михаил Петров - директор на филиала, след работно посещение в рамките на делегацията, посетила в края на юни “Силиконовта долина на Китай” – град Шънджън. 

В Пловдивския Технически университет вече има един дипломиран  китайски инженер, припомниха от ръководството на ВУЗ-а. Според проф. Петров проектът за обучение на китайски студенти и докторанти е перспективен заради силния интерес на китайски инвеститори към новоизграждащата се икономическа зона край Пловдив. 

През ноември в побратимения с Пловдив град Шънджън ще има изложение по висше образование, когато ще бъде учредена Федерация на университетите от двата града. Техническият университет има заявена готовност да се присъедини към тази федерация, за да обучава китайски студенти и докторанти по технически науки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на протучтия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици и..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат местни организации

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян, Младежката им организация и ръководството на Движението в община "Марица". Тази сутрин ПГ на ДПС изключи 17-те депутати, участвали в срещата с Ахмед Доган в резиденцията му в "Росенец", а двама други я напуснаха доброволно. Така партията..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11