Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миряни от пловдивския храм "Преображение Господне": Вярата и моралът са спасението на българите!

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. 

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан. Това събитие се случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепя вярата им в Бог.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече.

Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Днес храмовия си празник чества църквата „Свето Преображение” в пловдивския жилищен район „Тракия”. По този повод Пловдивският митрополит Николай отслужи там Архиерейска света Литургия.

В храма в „Свето Преображение” в "Тракия" ни отвежда Антоанета Петричанска - чуйте звукавия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът Главчев отива в Златосел

Премиерът Димитър Главчев пътува към Брезово. Той ще огледа вилната зона на Златосел, където бушува голям пожар. Огънят изпепели къщи и автомобили и наложи евакуация на живеещите в зоната. В операцията по гасенето участват пожарникари, местната власт, два хеликоптера на ВВС и доброволци. На този етап няма данни за пострадали хора. Пламна вилната зона..

публикувано на 12.08.24 в 20:08

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив. В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край..

обновено на 12.08.24 в 17:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата го подновява

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

обновено на 12.08.24 в 16:08