Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строеж на нова кооперация изправи на нокти живеещи в „Южен"

| обновено на 12.08.14 в 16:00
Снимка: Радио Пловдив

Издигането на нова кооперация възмути живеещи в район „Южен”. Вече втори ден продължават изкопните дейности в карето между жилищните сгради на улиците „Славееви гори” и „Балканска зора”, а за да стигнат до строежа, тежкотоварните камиони на фирмата – изпълнител преминават в непосредствена близост до пълната с деца площадката на детска градина „Надежда” през изграденото преди много години локално платно, като не щадят нито тротоарите, нито малкото зелени площи, останали след мащабното застояване в района, разказаха на място пред Радио Пловдив потърпевши.

 Новата сграда ще се намира буквално под прозорците на апартаментите на живеещите в блока на бул. „Стефан Стамболов” с   номера от 63 до 69. Кооперацията ще е на калкан със съседна до нея и се изгражда на мястото на доскорошен частен паркинг. На метри има и трафопост.

От години запълват всяко празно място в района със сгради и всеки от нас вижда само на няколко метра хола или кухнята на хората от съседния блок”, коментира гневно мъж, живеещ в едни от входовете на булеварда. По думите му, няма никакъв смисъл да се разсъждава съответства ли това на някакви нормативи или не. „В България има ли пари, няма закони”, категоричен е той по повод издадените такива разрешителни.

На строителната площадка се работи от 7 сутринта до късно вечерта”, оплакаха се още потърпевшите. „На всичко отгоре, заради изкопните работи вчера стояхме и цял ден без вода. В тези жеги това е недопустимо”, жалват се с право те, като поставят и въпроса с липсата на паркоместа в района.

Снимка

Оказа се, че още преди две години хората са внесли подписка против строежа и по думите им, са получили уверенията на районната администрация, че той няма да се случи. 

А сега, без да ни предупредят, изкопните работи започнаха. Камионите минават под терасите ни на всеки 10 минути и сме принудени да търпим освен непоносимите вибрации, причинявани от извършваните в основите на строежа изкопни работи, така и праха от пръстта, заради която не смеем да си отворим прозорците”, казват още живеещи в трите жилищни блока в района на карето на новия строеж. .

За изграждането на сградата има издадено разрешение. Инвеститор на строежа е Радослав Даракев, собственик на фирма „Джи Ес Джи” ЕООД.  Това прочетохме на табелата, която обаче вместо да бъде закачена на видно място на строежа, се намираше в багажника на автомобила на техническия ръководител на обекта. По думите му, няма нищо нередно в строителните дейности. За доказателство той показа и папките с всичките, според него нужни документи за строежа.  Запитан защо работят от 14 до 16 часа, той отговори, че това ще е така, докато изкопаят основите на плочата.

Според него, ВиК е институцията, която е била длъжна да уведоми хората вчера, че няма да има вода в района.

Свързахме и с изпълнителя на строежа - "Карат Перфект" ЕООД". По телефона любезна служителка на фирмата ни увери, че в момента управителят е извън офиса, а нашият сигнал ще му бъде предаден по надлежния ред. 

Ще изпратим екип на място да провери строителните дейности. Ако има нарушение в работното време, на целостта на тревните площи, на тротоарните настилки или установено пропадане на настилката на локалното платно от минаващите по него тежкотоварните камиони, ще има санкции за фирмата –изпълнител”, каза от своя страна кметът на район „Южен” Валентин Василев във връзка с казуса. 

Той обаче беше категоричен, че имотът е частна собственост и след като за строежа има издадени всички разрешителни, той не може да бъде спрян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10