Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ножицата между ГЕРБ и БСП се разтваря, според "Галъп"

Първан Симеонов - ГАЛЪП

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, повече от 23% от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, близо 16% - за БСП, почти 8 на сто - за ДПС. Това сочи новото месечно проучване на Галъп. „България без цензура" и партньорите й събират близо 5% електорална подкрепа, Реформаторският блок е над 4%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с повече от 3% от всички имащи право на глас. 

Следват АБВ с 2,4%, „Атака" - по-малко от 2% и др. Около 34% заявяват, че няма да гласуват. Такава е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена в редовния „Политически и икономически индекс" на „Галъп интернешънъл". Изследването е проведено в началото на месеца сред 1008 респонденти. То е независимо е от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията. 

Моментната картина говори за възможно увеличаване на дистанцията между първите две формации. Дали то ще се затвърди зависи от хода на кампанията. ГЕРБ е партията с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство, отбелязват от Галъп, като подчертават, че данните им не представляват прогноза за изборен резултат. Според социолога Първан Симеонов Бойко Борисов не случайно се опитва да се дистанцира от служебното правителство, защото участието във властта винаги носи негативи. 

При БСП тепърва ще се оценява ефектът на действията на новия председател Михаил Миков. ДПС остава на стабилни позиции. „България без цензура" губи от скандалите в последните седмици, коментират още от Галъп. Според агенцията стартовите позиции на коалицията между НФСБ и ВМРО дават добри реални перспективи за попадане в следващото Народно събрание. Новата формация тепърва ще набира разпознаваемост и това намалява шансовете на „Атака" за прескачане на бариерата. „На ръба" остава и АБВ.

Реформаторите продължават да се занимават със себе си, което може да ги препъне. Данните показват стабилизиране на подкрепата "над чертата", но не и растеж, коментира Симеонов. С него разговаря Михаил Миховски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59