Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Голяма Богородица и вярващите се покланят пред Пресветата Божия майка

Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица, един от 12-те големи християнски празници. Празникът се чества и от православни, и от католици. Празнични литургии ще има в храмовете в цялата страна.

Това е най-старият Богородичен празник в църковния календар.  Счита се, че е установен от Апостолите.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Разказите за възнасянето в плът на Божията майка на небето се отнасят към 4-ти век. 

Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста – преди Преображение Господне и преди Успение Богородично.

Константинополският събор, свикан през 12-и век, при управлението на Патриарх Лука, определя всички християни да спазват Успенски пост от 1-ви до 15-и август. Той е в прослава на Света Богородица, която през целия си живот и особено преди смъртта си, на църковен език – Успението, прекарвала в пост и молитва.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Празникът Успение на Пресвета Богородица, заедно с Благовещение, са от ключово значение за разбиране на призванието и делото на Света Богородица.

На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00