Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха шефа на Агенцията по храните в Пловдив

| обновено на 18.08.14 в 12:12

От днес има промени в ръководството на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Досегашният директор д-р Иван Шиков е сменен и на мястото му като временно изпълняващ длъжността е назначен д-р Николай Петков. Заповедта за смяната е на изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

По думите на новия временно изпълняващ длъжността директор в Пловдив д-р Николай Петков в Пловдивска област са предприети всички превантивни мерки срещу болестта "син език". 

В засегнатите селища продължава профилактиката като през почивните дни три машини са обработвали кошарите, животните и торищата. До сряда ще се извършва профилактика в община Хисар, допълни д-р Петков. 

До момента са регистрирани  огнища на "син език" в Карловско, Брезовско и Първомайско като болестта е засегнала само овце и кози. Д-р Петков е категоричен, че до момента няма заразени болни крави.

Той подчерта, че труповете на умрелите животни се извозват навреме, а на трудно достъпните места, където кола не може да стигне, животните се полагат в трупосъбирателни ями. 

Днес са взети още 50 проби от животни и са изпратени за изследване в София. Резултатите се следят ежедневно като кметовете на населените места се информират и при нужда се търси тяхното съдействие, обясни д-р Петков.


190 животни в област Смолян станаха жертва на болестта „син език“. Най- засегната от заболяването е община Баните, където броят на мъртвите животни е 160, следва община Смолян с 22. Първото огнище на болестта е регистрирано в началото на месец юли. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков заяви, че се прилагат всички мерки за ограничаване на заразата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53