Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на асансьорите в Пловдив е добро, 30 фирми ги проверяват редовно

Асансьор

Извънредните проверки за състоянието на асансьорите в Пловдив и Южна България ще започнат следващата седмица – съобщи пред Радио Пловдив Димитър Михайлов, началник на отдел „Южна България” на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

Акцията по проверка на техническото състояние на асансьорите е по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева и започва от София. За да се включат в нея, в столицата са командировани трима служители на Агенцията от Пловдив. 

Извънредната проверка бе разпоредена заради трагичния инцидент в София, при който 46-годишна жена загина, а друга беше ранена много тежко. Освен в столицата, извънрдено ще бъдат проверени всички асансьори в страната.

Над 5 000 са асансьорите в Пловдив и те се поддържат от около 30 фирми – съобщи Димитър Михайлов. 

Седем са сигналите за повредени асансьори, които са проверени от инспекторите на Агенцията в Пловдив през последните три месеца. 

Два асансьора са били спрени, но след ремонт отново са пуснати в експлоатация. 

В Пловдив почти на 100 % са извършени редовните годишни проверки на фирмите, които поддържат асансьорите. При проверка на всяка фирма на случаен принцип се проверяват и поне два асансьора, които тя поддържа – обясни Димитър Михайлов от Агенцията за метрологичен надзор. 

Освен в жилищни сгради инспекторите в Пловдив са проверили и асансьорите в болниците. 

Състоянието на асансьорите в Пловдив е добро и няма сериозни оплаквания от граждани и фирми. 

Оплакванията са по-често от това, че някои от асансьорите са шумни или има теч на масло в тях, или пък поддържащите ги фирми не идват редовно – коментира Димитър Михайлов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът Главчев отива в Златосел

Премиерът Димитър Главчев пътува към Брезово. Той ще огледа вилната зона на Златосел, където бушува голям пожар. Огънят изпепели къщи и автомобили и наложи евакуация на живеещите в зоната. В операцията по гасенето участват пожарникари, местната власт, два хеликоптера на ВВС и доброволци. На този етап няма данни за пострадали хора. Пламна вилната зона..

публикувано на 12.08.24 в 20:08

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив. В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край..

обновено на 12.08.24 в 17:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата го подновява

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

обновено на 12.08.24 в 16:08