Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

137 години Шипченска епопея и 80 години Паметник на Свободата на историческия връх

Днес е кулминацията на тържествата, посветени на 137-та годишнина от Шипченската епопея, изиграла съдбовна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България. Честват се и 80 години от официалното откриване на Паметника на Свободата, построен с на целия народ, за да увековечи саможертвата на героите на Шипка.

Тържествата тази сутрин започнаха от Соколския манастир, където бе отслужена панихида в памет на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България през 1877-ма година.

Въпреки лошото време, на историческия връх се изкачиха хиляди хора - потомци на опълченци, строители на Паметника на свободата, граждани. В традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата, се включиха 250 деца от цялата страна. Открит урок за историята на паметника пред тях изнесе директорът на музей "Шипка Бузлуджа" Данчо Данчев. 

В криптата на легендарния връх от днес гори вечен огън, който беше осветен от старозагорския митрополит Галактион. Пламъците му ще осветяват скулптурните фигури на руски воини и български опълченец, застинали на вечна стража. Инсталация на пропан-бутан ще осигури постоянното горене, обясни Мариян Костадинов - автор на идеята за монумента, дарил средствата за направата му.

Родолюбци от дружество „Традиция” направиха възстановка на августовските боеве през 1877-та година. 

Тържествена заря - проверка ще огласи историческия връх довечер. Президентът и главнокомандващ на Българската армия ще приеме почетния строй на националната гвардейска част.

За първи път тази година държавата не отпусна нито лев за честванията. Годишнината от Шипченската епопея се отбелязва с подобаващите почести благодарение дарителството на граждани и фирми от Габрово, Севлиево, Стара Загора и други населени места.

Заради националното честване, днес през прохода Шипка се допускат само автобуси и автомобили с гости и посетители на тържествата, както и междуградски автобусен транспорт. Трафикът за останалите е пренасочен през Прохода на Републиката. Ограничението е в сила до 22 часа вечерта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама представители на ДПС и на консултациите за РИК в Смолян

Двама представители на ДПС се явиха на проведените днес при областния управител на Смолян Захари Сираков консултации за състава на РИК. Наред с областния председател на ДПС Румен Пехливанов, на срещата в Областната администрация присъства Хари Малинов, представил пълномощно, подписано от Делян Пеевски.   Хари Малинов  каза, че е член е на местната..

публикувано на 01.09.24 в 13:57

Започва Есенният салон на изкуствата

20-ото издание на Есенния салон на изкуствата Пловдив стартира традиционно на 1 септември. Това е най-големият културен формат в града, който обединява множество фестивали и събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, кино, арт инсталации и други.  Тази година мащабният арт форум ще бъде открит от..

публикувано на 01.09.24 в 07:52

Плодовете и зеленчуците поевтиняват

Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,15 на сто до 2,038 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.. Оранжерийните краставици поевтиняват с 6,3 на сто до 2,70 лева за килограм, докато доматите от..

публикувано на 01.09.24 в 07:45

13 забавачки са обновени за 2 месеца в община Пазарджик

За два месеца са извършени ремонти в 13 детски градини и 15 изнесени групи на територията на община Пазарджик, съобщиха от местната администрация. Обновени са покриви и корпуси, фоайета, фасади, подменени са  ВиК и отоплителни инсталации, подови настилки, дограми, кухненски и санитарни възли и игрови площадки, посочиха от Общината.  Ремонтите са..

публикувано на 31.08.24 в 15:21

Калоян Сухоруков най- вероятно ще оглави РИК - Пловдив

Калоян Сухоруков бе предложен от ГЕРБ за председател на 16-та РИК – Пловдив-град. Срещу номинацията на Сухоруков, който беше шеф на РИК-а и през юни, нямаше възражение от страна на представителите на парламентарно представените политически сили на днешните консултации при областния управител за състава на РИК. Тя ще бъде съставена от 17 членове,..

публикувано на 31.08.24 в 13:27