Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията разби две печатници, изготвяли фалшиви сирийски паспорти

| обновено на 25.08.14 в 19:00

Полицията в Пловдив пресече три противозаконни канала – за износ на фалшиви документи, на наркотици и на антични ценности.

Служителите на реда, съвместно с прокуратурата, са предотвратили изготвянето на над 3000 фалшиви сирийски паспорта с високо качество на изработка. От две печатници в Пловдив са иззети заготовки за изработването на неистинските документи, предназначени за изнасяне в Турция. Там са могли да ги придобият граждани от страни от арабския свят и да влязат в България като кандидати за статут на бежанци.

„Така предотвратихме заплаха за националната сигурност и евентуални рискове за тероризъм у нас, тъй като границата ни е могла да бъде премината от всякакви лица” – съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Задържани са 6-има души, които имали поръчка за изработка на фалшивите паспорти за 50 хиляди долара.

Вторият разбит канал касае бартер на наркотици, като синтетичната дрога била насочена към Турция, а оттам се връщал хероин за България – разясниха от прокуратурата. У нас е задържана пратка с 3,5 кг дрога, или това са 15 000 хапчета амфетамини на стойност близо 90 хил. лв. Арестувани са двама наркодилъри – българският гражданин Илия И. и македонският гражданин от албански произход Енвер Х. Спрямо тях днес Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като има вероятност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Третият канал е за контрабанда с антични ценности, които били предназначени за продажба в Англия. Задържани са двама души – продавач и купувач, в чиито домове са били открити множество монети, пръстени, печати и други исторически ценности. Експертиза все още уточнява датировката им и тяхната стойност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламна гората до язовир "40 извора"

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там. Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора. Ограничен е..

обновено на 30.07.24 в 14:57

Пожар затвори пътя Баня - Васил Левски - Ведраре

Движението по пътя Баня - Васил Левски - Ведраре беше спряно заради възникнал пожар в стърнища.  Сигналът е получен в полицията около 13.30 часа и са взети мерки за въвеждане на временното ограничение.  Полицията пренасочва автомобилите през Карлово, за да избегнат задимения път.

публикувано на 30.07.24 в 14:21

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районен съд - Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение.  Аргументите в подкрепа..

публикувано на 30.07.24 в 13:57

Актуализират цените и въвеждат нови услуги на общинските фирми на Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Дебора не се яви на поредното дело срещу Георги Георгиев

Дебора Михайлова не се яви на днешния процес в Пловдивския районен съд  срещу  нейния насилник Георги Георгиев.  Момичето от Стара Загора е представлявана само от нейните адвокати.   Поредното заседание  на делото е фокусирано върху разпит на  свидетелите, които не се явиха на предишното заседане. Един от тях обаче отсъства и днес, което според..

публикувано на 30.07.24 в 12:19