Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Николай: В университетите духовно образование няма!

| обновено на 01.09.14 в 15:37

„Нямаме желание да акредитираме Духовната академия и то съвсем умишлено, защото ако кандидатстваме за акредитация, за да я получим, това означава да приспособим учебния материал, програми и методики съобразно изискванията на светската държава. А това ще наруши духовността в православното богословие.” 

Това заяви пловдивският митрополит Николай при откриването на новата учебна година за първия випуск студенти на Православната духовна академия „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив. 

Митрополитът подчерта, че у нас няма духовно висше образование, тъй като в университетите то е изродено в светско образование, което е подчинено на държавата. „Държавата желае да държи в ръцете си бъдещите кадри на църквата, тя да ги формира, тя да ги създава, за да не кажа – тя да ги унищожава.” – коментира пловдивският владика. 

Той обясни, че църквата няма претенции да създава кадрите на държавата. Достатъчно е, че дипломите на Пловдивската православна академия ще се признават от Българската и поместните православни църкви – заяви дядо Николай. 

По думите му, богословието не е философия, не е обикновена светска наука, то е начин на живот и означава доближаване на човека до Бога. В Пловдив вече има студент от Украинската православна църква, очакваме да изпратят и от други поместни православни църкви – коментира дядо Николай. 

73-ма са студентите от първия випуск на Православната духовна академия в Пловдив, от тях 15 са жени. Редовна форма на обучение са избрали 18 човека, а 55 ще учат задочно. Курсът на обучение е четиригодишен, а завършилите ще получат диплом за висше богословско образование. Духовният наставник на академията – пловдивският митрополит Николай, ще преподава на студентите по предмета „Въведение в богословието”. Освен него, лекции ще има още един представител на Светия синод - Великотърновнският митрополит Григорий.

На днешното откриване на новата учебна година за Православната духовна академия присъстваха двама пловдивски ректори – проф. Запрян Козлуджов на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и проф. Георги Паскалев на Медицинския университет в Пловдив. 

Ще припомня, че преди месец и половина теолозите от Пловдивския университет обявиха война на дядо Николай, призовавайки патриарх Неофит и Светия Синод да преразгледат решението си за откриване на местната Духовна академия "Св. св. Кирил и Методий". 

Това не се случи, а в новооткритата Духовна академия в Пловдив учебните занятия започнаха. Репортажът на Антоанета Петричанска можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28