Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За единение и историческа памет призова митрополит Николай

| обновено на 06.09.14 в 17:24
Снимка: БГНЕС

С тържествен молебен в катедралния храм  “Успение Богородично”, отслужен от пловдивския митрополит Николай, започна честването на 129 годишнината от обявяването на Съединението. В църквата в Стария град дойдоха представители на местната и държавната власт,  политици и граждани. 

В обръщението си към миряните митрополит Николай подчерта, че трябва да живеем в единство и призова да си спомним за подвига на предците ни, жертвали живота си за свободата ни.

„Ако един град или един дом се разделят на части и въстанат един срещу друг, то те няма да устоят.

Ето това са знаели онези наши герои, положили душите си и отдали живота си за вярата, за единството и благоденствието на нашия народ.

Наш свещен дълг е никога да не забравяме техните дела" -  призова  митрополит Николай.

По думите му,  дейците на Съединението са се обединили около идеалите на нашия народ, а не на външните за България политически интереси, които, подчерта той, „и до днес са против единството на нацията”.

Негово преосвещенство честити и избирането на града ни за европейска столица на културата през 2019 година.

След молебена официалните гости, сред които многобройно присъствие на кандидати за народни представители, поднесоха цветя пред паметниците на Захари Стоянов и на Капитан Райчо Николов. Празничната програма продължава с концертни изяви, а кулминацията на честванията в Пловдив е тържествената заря-проверка на едноименния площад площад „Съединение” от 20.30ч, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. 

По-рано през деня двамата първи държавни глави ще посетят изложбата „Светът на Яворов” в Музея на Съединението, посветена на 100-годишнината от кончината на поета.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофи край Белозем затрудняват трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

публикувано на 10.08.24 в 08:53

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38

В Асеновград събират книги за деца и възрастни

От днес до четвъртък в Асеновград ще се събират книги за деца и възрастни, които да бъдат подарени на библиотеки и читалища в селата около града.  Кампанията под надслов "Дарете книга, дарете знание!" се организира от Общинския младежки съвет. Ще бъдат приемани както нови, така и книги от личните библиотеки.  Идеята на младите хора е да..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

В Чепеларе започва международно литературно четене

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова". Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, които посетителите ще..

публикувано на 10.08.24 в 07:17

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35