Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Сцена на кръстопът" навърши пълнолетие!

| обновено на 11.09.14 в 10:09

Със спектакъла  на Пловдивската драма “Сако от велур”  от Станислав Стратиев  и режисьор Борис Панкин стартира осемнадесетото издание на Есенния международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”. Надсловът на арт форума, който продължава до  23 септември, е “Театъра – утопия”, като при селекцията са избрани  най-добрите спектакли от театралните сцени на страната през изминалия сезон. 

Пред  пловдивската публика ще бъдат показани и  четири премиери – две на Драматичен театър – Пловдив “Сако от велур” от Станислав Стратиев,  постановка на Борис Панкин” с участието на Кръстьо Лафазанов и комедията на ситуациите “Съблечи се”  от Джо Ортън и режисура на Красимир Ранков. За първи път на сцена ще бъде представена и пиесата “Жана” на младата руска авторка Ярослава Полинович – постановка на Народен театър “Иван Вазов”  и режисьор Явор Гърдев, както и класиката на театър “София” и режисьора Иван Добчев -“Антигона”. 

Силно присъствие в афиша на  есенния театрален фестивал имат и Националният театър “Леся Украинка” – Киев с постановката  “Един Пиаф. Живот в розова светлина”,  театър “Одеон”-Букурещ с “Министершите” и театърът на маса “Зайчето на стената”  на живеещата в Швеция пловдивчанка  Вера Нестрьом. 

Освен спектаклите, фестивалната програма включва и широк спектър от съпътстващи събития. Началото поставя изложбата от плакати, фотоси и колажи “Пълнолетие – 18 години “Сцена на кръстопът”,  в галерия  U.P.A.R.K.  където  на 15 септември ще бъде открита и сценографската изложба “Кольо Карамфилов и неговите театрални утопии”.


Още от категорията

Още две болници в Пловдив ще лекуват пациенти с Covid-19

С решение на Медицинския щаб от днес още две болници в Пловдив са определени за лечение на пациенти с Covid-19. Това са МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница. В тях ще се приемат леки и средно тежки случаи на заболяването, а пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи ще бъдат прехвърляни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“.  Срокът,..

публикувано на 03.07.20 в 16:49

Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжния съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 11 гласа „за“  съдия Розалия Шейтанова за административен ръководител на Окръжен съд – Пловдив. Конкурент на Розалия Шейтанова за поста бе Иван Калибацев, председател на Районен съд – Пловдив, който бе подкрепен от  1член на ВСС. Това е третата процедура за избор от 2018 година. Първите две..

публикувано на 03.07.20 в 15:03

Умъртвяват 174 000 кокошки заради огнище на птичи грип

Служители на БАБХ днес са в птицеферма край Асеновград, където трябва да умъртвят 174 000 кокошки носачки заради огнище на птичи грип във фермата. От агенцията припомнят, че в началото на юни заради увеличена смъртност са взети проби от умрели птици. Анализът е доказал наличие на инфлуенца по птиците щам H5N8. Като мярка заликвидиране на..

публикувано на 03.07.20 в 13:26

Не водя война, а правя заводи, пътища и суперкомпютри!

Не водя война, а правя заводи, пътища и суперкомпютри и това е новината на деня. С тези думи премиерът Бойко Борисов  прекрати журналистическите въпроси, свързани с последните скандали в страната, като отбеляза, че не трябва да се нападат, а да се концентрират върху работата.   Пред медиите Борисов  заяви, че не вижда нищо укоримо в..

обновено на 03.07.20 в 13:22

Летище "Чешнегирово" ще остане военно

Летище "Чешнегирово" няма да става гражданско, а ще бъде използвано само за цели на Българската арми, това заяви началникът на отбраната на БА адмирал Емил Ефтимов по време на Международното учение "Stealth Dagger 2020". Учението завърши със сертификат на комисията на Съвместно командване специални операции. Тактическата група за специални..

публикувано на 03.07.20 в 13:22