Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 артисти, 120 събития, 50 000 зрители в "Нощта на музеите и галериите"

| обновено на 12.09.14 в 16:56

Над 120 събития, които ще се случат в 90 локации с участието на 500 артисти – това ни обещават организаторите на тазгодишното 10-о юбилейно издание на „Нощта на музеите и галериите”. Събитието ще се проведе днес и утре в Пловдив, като всички прояви са безплатни. В първия ден врати ще отворят 27 музеи и галерии в града, а в събота в програмата ще се включат и 26 клуба, читалища, книжарници, ателиета, кина и театри. Ще има 11 събития за деца.

Ще бъдат усвоени пространства като Стария град, кв. „Капана”, ул. „Отец Паисий”, читалища, книжарници и дори единият тютюнев склад на „Иван Вазов”, в който ще свири авангардната група „Пистамашина”, чийто музиканти крият лицата си зад маски. Концерт в двора на Драматичния театър ще изнесе Теодосий Спасов с проект „Балкански”.

В хотел Тримонциум ще има търг на картини на мистериозния български художник Милош Гавазов, роден в началото на миналия век, който за ужас на колекционерите отказвал да подписва картините си и така саботирал авторството в изкуството.

В проявите ще се включи дори и летище Крумово, където ще има тренинг с катапулт.

Миналата година „Нощта” беше посетена от близо 45 хиляди зрители, като се очаква на тазгодишното издание те да бъдат повече.

3 от събитията ще се сучат в Радио Пловдив.

На 12 септември в Първо студио от 20 ч. Университетски театър на Нов български университет ще представи спектакъла „Бит” по текстове на Иван Хаджийски с режисьор Възкресия Вихърова. На същото място на 13 септември ще се играе пиеса на Борис Роканов, а на открито пред радиото концерт ще изнесе Биг бенд „Пловдив”от 22 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13