Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтите в пет пловдивски училища продължават и след 15 септември

След три дни започва новата учебна година. Последна проверка преди старта на училище 2014/2015. Както вече ви съобщихме през тази седмица от Регионалния инспекторат по образованието казаха, че 5 училища в Пловдив и областта ще продължат да се ремонтират и след  понеделник 15,09. Единственото училище, което се ремонтира по фонд „Козлодуй” в Пловдивска област е основно училище  „Петър Бонев” в Перущица. Защо се бави там обновяването сега ще ни разкаже директорът Бойко Иванов.


Бойко Иванов: Около 800 хиляди лева е ремонтът за повишаване на енергийната ефективност. Те са със саниране, подмяна на дограма и подмяна на отоплителната инсталация в училището. Сега сме на етап подмяна на дограма – в начален етап. Започва саниране – от едната страна на училището е санирано, но не е довършено, от другата страна не е започнало санирането. По отоплителната система има само монтирани радиатори, без да са монтирани тръби за трасето и без да са монтирани котли. В момента се завършва хидроизолацията на покрива на физкултурния салон, която се работи.

Р. П.: 15 септември как ще го посрещате, къде ще учат децата?

Б. И.: В учебните стаи имаме поставяне само на тръби. Радиаторите са поставени, дограмата е сменена предварително, така че в учебните стаи няма проблем по отношение на учебно-възпитателния процес.

Крайният срок, който е даден от фирмата, е 30 октомври – поредният краен срок. Първоначално този проект беше със срок 10 месеца. Проектът е стартирал през месец юни 2013 г., дейностите започнаха през месец октомври. Санира се едната част и спря всякаква работа.

Р. П.: И защо?

Б. И.: Този въпрос е към фирмата-изпълнител.

Отоплителният сезон започва през месец ноември и реално към настоящия момент към днешна дата не е проблем, но то ще стане проблем, защото срокът за отопление това в най-лошия случай е 1 ноември. Но ние ако очакваме 30 октомври като краен срок... Има неща за довършване.

Скелето, което трябваше да бъде поставено миналата седмица в понеделник – няма скеле, което да показва, че нещата са тревожни и просто хората със загриженост да работят. Това е. За мен е безхаберие и демонстрация на не знам какво.

..................

Р. П.: Сменяме посоката от Перущица сега към Пловдив. Румяна Петрова е наш събеседник – тя е директор на СОУ „Братя Миладинови”.

Р. Петрова: Ремонтните дейности при нас са по проект внедряване на мерки по енергийната ефективност. Разполагам с две сгради – голяма сграда, в която се обучават децата от 5 до 12 клас и малка сграда – от подготвителна група до четвърти клас. При мен малката сграда подлежи на тези ремонти и са започнати от 1 септември с краен пусков срок 25 октомври. Нещата при нас стоят по друг начин. Голямата сграда разполага с достатъчно класни стаи и организацията така съм я направила, че да няма достъп на деца и колеги до малката сграда и фирмата може да работи спокойно.

Р. П.: На каква стойност е ремонтът?

Р. Петрова: Ремонтът е около 300 хиляди лева. Подмяна на дограмата, има планувана външна изолация на сградата, поставяне на топлоизолация на покрива и подмяна на отоплителната система. Ще бъде изградено допълнително котелно отопление, което ще бъде на газ.

Р. П.: Ще има ли двусменен режим на обучение от 15 септември?

Р. Петрова: Голямата сграда е на 4 етажа, паралелките от подготвителната група до 12 глас са общо 19 паралелки, разполагаме с повече от 19 просторни южни класни стаи, които са напълно достатъчни и няма да имам двусменно обучение. Двусменно обучение ще има само на децата от първи до пети клас по стартиращия за пета поредна година проект за полуинтернатните групи, които преди обяд имат учебно-възпитателен процес, а след обяд  - самоподготовка на децата със занимания по интереси. 23 първокласници имаме и всички родители, тъй като проведохме родителски срещи преди да започнем учебната година, всички родители са доволни и със желание подадоха заявления децата им да се обучават и след обед. Назначила съм млад колега, който е амбициозен и с желание ще поеме децата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18