Българските огнеборци честват на 14 септември професионалния си празник

14 септември е и професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас. 

В столицата честването ще започне с церемония по полагането на венци пред паметника на Незнайния войн. Ще присъстват ръководствата на МВР и на противопожарната служба. 

След официалната церемония ще бъде представена най-новата противопожарна и специална техника, купена с европейски средства.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

Вторият събор на пожарните командири се провежда през август 1906 г. в Пловдив. Делегатите настояват Народното събрание да приеме Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

През 1995г. с решение на Министерския съвет на Р.България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. 

Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.
През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.
В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.

Още от категорията

БСП предлага многоетажен паркинг и парк на "Преспите"

За липсата на инвестиционен проект и финансиране съобщават от Общинската администрация, в отговор на питането на общинския съветник от БСП Йордан Василев какво се случва с терена зад „Преспите“, на който бяха премахнати временните гаражи. „Бяха съборени 100-тина гаража, които все пак осигуряваха паркоместа, а сега този район зад ул...

публикувано на 10.12.19 в 14:48

Още 25 пловдивски учители ще обучават по метода "Монтесори"

25 пловдивски учители получиха в Дом на културата дипломите след 10-месечно обучение по педагогиката на Монтесори. Те са преминали  успешно курса по алтернативния метод в Нов български университет с преподаватели от Стара Загора и Кърджали.  21-ви век промени много обществения ред и трябва да помагаме на учителите да експериментират в..

публикувано на 10.12.19 в 14:43

Магдалина Иванова отново начело на Пловдивския апелативен съд

Магдалина Иванова получи втори мандат като председател на Пловдивския апелативен съд. Съдийската колегия ѝ гласува доверие с 12 гласа „за“ и един „против“, като така ѝ даде възможност за още 5 години на поста, през които да „развие, надгради и усъвършенства“ постигнатите резултати на съда. Един от акцентите и по време на изслушването, и по..

публикувано на 10.12.19 в 13:44

Битови, строителни и промишлени отпадъци "плуват" в Пазарджишко

Служители на регионалната екоинспекция в Пазарджик провериха два сигнала за замърсени реки на територията на Панагюрище и Брацигово. Сигналите са подадени от граждани на „зеления телефон“. При извършената проверка на река Елчишка край панагюрското село Елчица е установено, че цели терени по поречието на реката са замърсени с битови и строителни..

публикувано на 10.12.19 в 13:29

Такситата в Пловдив масово спират неправилно

Близо 320 нарушения на таксиметрови шофьори откри при специализирана проверка пловдивската полиция. В 5 от случаите таксиджиите са извършвали дейността си незаконно, за което са уведомени съответните контролни институции. Проверката е обхванала 832 таксиметрови коли. Най-масовите нарушения – 250 - са за неправилно спиране, паркиране и престой...

обновено на 10.12.19 в 12:52