Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Грудев: Селското ни стопанство губи 20 милиона лева от руското ембарго

| обновено на 15.09.14 в 11:55
Министър Васил Грудев с директорката на Френската гимназия Мариела Николова
Снимка: Радио Пловдив

Около 20 млн. лв. са загубите на България в селското стопанство вследствие на руското ембарго – обяви в Пловдив земеделският министър Васил Грудев. „10 млн. лв. са преките щети от нереализираните договори, а още толкова се пада на косвените загуби, свързани със спада на цените на пазара и нереализирането на българската продукция” – съобщи министър Грудев. Според него щети от руското ембарго у нас вече се отчита и в сектора „Мляко и млечни продукти”.

Преките загуби ще бъдат компенсирани, а сега се работи по схеми за компенсиране на нереализираната продукция на пазара – плодове и зеленчуци – увери земеделският министър. В млечната промишленост ще бъде отпусната помощ, свързана с частното складиране на сирена и кашкавали.

В края на тази седмица животновъдите ще започнат да получават компенсации за умрелите от „син език” животни. С актуализацията на бюджета на 16-и октомври започват националните доплащания в сектор „Животновъдство”. „Ще се постараем селските стопани да получат средствата възможно най-рано, за да могат да се справят с тази тежка ситуация” – заяви министър Грудев.

Той потвърди позицията си за поголовна ваксинация у нас на животните срещу „син език”. Грудев очаква подкрепа от ЕС между 50 и 75 процента за ваксината, която ще струва на страната ни между 3 и 4 млн. лева. Отделно има разходи по съхраняването и поставянето на ваксината, но те ще бъдат поети от наша страна – каза земеделският министър.

Министър Грудев бе на посещение в Пловдив, където откри учебната година в 3 учебни заведения – Гимназията по хранително-вкусова промишленост, Френската гимназия и Аграрния университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затапи изхода на Пещерско шосе

Катастрофа затруднява движението на изхода на Пещерско шосе. Сигналът е получен след 8 ч. тази сутрин.  Според предварителната информация лек автомобил "Мерцедес" предприел ляв заовой и отнел предимството на мотоциклет "Хонда", чийто 33-годишен водач е откаран в болница за прегледи.  Той и 58-годишният шофьор на колата са изпробвани за употреба..

обновено на 27.06.24 в 10:32

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажа на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Днес текат..

обновено на 27.06.24 в 10:07

Медицината отново най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

публикувано на 27.06.24 в 09:35

Бури, градушки и валежи над половин България днес

Днес над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.  Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. В източната половина на страната през деня ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури в..

публикувано на 27.06.24 в 08:43
Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на област Пловдив. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Проф. Янчева притежава дългогодишен управленски опит. От 2016 до март тази година тя беше ректор на Аграрния университет в Пловдив.  Янчева заменя на поста Илия Зюмбилев...

публикувано на 26.06.24 в 17:02