Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в Красново и Кръстевич, наводнение в Съединение, метър вода в Добровница

| обновено на 16.09.14 в 14:27

Интензивните валежи усложняват положението в хисарските села Кръстевич и Красново. От МВР информираха, че местният язовир "Гереджика" прелива през преливника и нивото му се следи постоянно. Пороите тази вечер повишиха нивата на реката и микроязовирите в района, което усложнява ситуацията в Красново. Препоръчва се на хората, които са най- близо до водоемите да напуснат домовете си, но превантивно. 

В село Красново се отводняват подземните етажи на три  жилищни сгради. В двете населени места е обявено бедствено положение.

 


„Няма скъсан язовир, ситуацията в селата Красново и Кръстевич е овладяна, въпреки че бедственото положение остава в сила.” Това съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева, която следи ситуацията на място.

Тя каза още, че проблемите в двете села идват от водите, които слизат от склона на планината. Те минават през дворове на къщи и улиците на селото.

Има наводнени къщи, преливат реките в района и може да бъде засегнато речното водохващане на водата в Кръстевич, каза още кметът. Предимно наводнени са избените помещения, като екипи на пожарната отводняват от ранните часове тази сутрин.

„Понеже повечето къщи са керпичени и има опасност за тях, затова общината е взела превантивни мерки.”, каза още кметът Пенка Ганева. Само една жена се е изнесла от дома си при роднини, но не защото бедства, а защото е болна и близките й се притесняват, че не може да се обслужва сама.

„Превантивно на стената на язовира се трупат чували с пясък, но категорично няма прелял язовир, водата прелива единствено през преливника, което е нормално и няма опасност за  жителите на населените места”, категоричен е кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Обилните дъждове в Пловдивско от снощи причиниха много щети и в град Съединение, където са наводнени около 15 основни улици и се работи по отводняването на 70 жилищни сгради. Временно е спряно движението на моторни превозни средства по пътя  Цалапица и Съединение, съобщиха от ОДП Пловдив. Причината е наводнен участък от аварийна лента в района на 112-ти километър в резултат на прелели напоителни канали. Наводнена е и аварийната лента на автомагистрала “Тракия” в района на Цалапица. 

Призовават се водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни и да преминават с ограничена скорост през участъка от 112-ия до 106-ия километър в посока Бургас - София. Аварийната лента на магистралата се е наводнила от прелял напоителен канал, това обясни говорителят на пловдивската пожарна инспектор Георги Кунев. 

Има една тръба, която минава под магистралата, за да отведе от другата част водата, но дебитът е по-голям, отколкото може тръбата да поеме. Ходил е наш екип и са прокопали част от терена, за да може част от водата да заминава към полето, да не отива към магистралата. 

На мястото има дежурен екип от полицията, за да бъдат предупреждавани шофьорите, че не може да се използва аварийната лента в участъка. Наводнен участък има и по пътя от Съединение към магистрала "Тракия", отсечката от над 300 метра е с над 10 сантиметра вода, автомобилите обаче могат да преминават, каза кметът на Съединение Георги Трендафилов. 

Повече от 100 литра на квадратен метър само за два часа са паднали снощи в община Съединение. Екипите на пожарната са започнали да отводняват през нощта. 

В около десетина къщи остава да се помогне на пострадалите семейства, уточниха от Общината. Наводнени са предимно приземни етажи, изби и дворове. Оттекла се е и водата по улиците. Тепърва ще се прави оглед на щетите. 

Почти всички села в Пазарджишка община  са с  наводнени ниви след обилните дъждове тази нощ. Бедствено остава положениетопазарджишкото село Добровница. Около 100 къщи тази нощ бяха залети вследствие на обилните дъждове.  На места водата достига  до метър. Тази нощ там са се изсипали около 100 литра на квадратен метър. Пазарджишките пожарникари и спасители са извършили 43 отводнявания в  Добровница.Според специалистите, причината за наводнението са двата отводнителни канала, които е трябвало да бъдат почистени преди две седмици. 

Интензивните валежи са причината за срутването на три  подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. 
Уведомена е местната власт и са предприети необходимите мерки. Към момента няма данни за застрашени и бедстващи хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

публикувано на 12.05.24 в 15:08

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28