Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Йерма" закрива "Сцена на кръстопът", 25 хиляди гледаха театър в Пловдив

Рекорден брой зрители - около 25 хиляди отчита 18-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Той  се закрива тази вечер в Дома на културата  със спектакъла „Йерма” на театър „Българска армия” в присъствието на заместник министъра на културата Боил Банов. 

За 13-те фестивални дни  в Пловдив бяха показани едни от най-добрите спектакли от цялата страна и три чуждестранни, общо 22 представления на 19 театрални трупи. 

Със спектакъла „Йерма”  от Федерико Гарсиа Лорка  тази вечер пада завесата на 18-та „Сцена на кръстопът”. Едно некомерсиално и метафорично представление на режисьорката Диана Добрева  в театър „Българска армия” с горещи испански страсти за чест, любов, достойнство и майчинство, в което героите изгарят. В ролята на Йерма е нашумялата млада актриса Радина Кърджилова. 

Публиката от 25 хиляди зрители  гледа спектаклите от фестивала  на три сцени-в Камерната зала  на пловдивската Драма, Дома на културата, Откритата сцена пред Пловдивския театър и съпътстващата програма в галерия „U.P.A.R.K.  И тази година „Сцена на кръстопът” селектира най-доброто от българския театрален афиш, включително с награди „Аскеер” и „Икар”. Гостите от Украйна и Румъния получиха Почетния знак на фестивала. 

От четирите премиери,  две бяха на домакините- Пловдивския драматичен театър. Въпреки изгорялата сцена, заради което спектакли се играха в  не дотам театралната зала на Дома на културата,  директорът на пловдивската трупа Кръстю Кръстев отчита позитивите. 

А тези утопии,  създавани 18 години в „Сцена на кръстопът”, по думите на  Елин Рахнев, ще направят пълна, тотална, радикална, епична промяна на душите ни. 


Още от категорията

Арестуваха мошеник, обрал приятелката си след смъртта й

Полицията в Пловдив задържа мъж, изтелгил близо 15 000 лева от дебитната карта на своя починала позната. В началото на месец септември дъщерите на починала 58-годишна пловдивчанка се върнали в родния град на майка си, за да организират погребението й. Момичетата - на възраст 18 и 19 години са студентки в Германия, където до преди няколко години..

публикувано на 27.10.20 в 16:06

Все повече учители и медици сред новите 209 случая на заразени в Пловдив

Учители от шест училища и шестима медици от здравни заведения са сред заразените с Covid-19 в Пловдивска област през последните 24 часа. Общо 209 са новодиагностицираните случаи в областта.  По данни на РЗИ сред новодиагностицираните има 6 медицински лица – 3 медицински сестри, 1 лекар и 2 санитари. Извършва се епидемиологично проучване. За денонощието..

публикувано на 27.10.20 в 14:14

Митничари арестуваха 5000 кутии контрабандни цигари

Контрабандните цигари били открити при проверка в склад на куриерска фирма в района на Пловдив. Пратката, която била подготвена за експорт във Великобритания, била описаноакато термопанели.  При огледа на осемте „сандвич“- панела митническите служители установили разлика в теглото им, както и следи от манипулация по шест от тях. След като отделили..

публикувано на 27.10.20 в 14:03

Завърши ремонтът на ДГ “Снежанка“ в Пловдив

Детското заведение беше конструктивно укрепено. Премахнати са бараки и на тяхно място е изградена двуетажна сграда. На първия етаж е закритият плувен басейн и физкултурния салон, а на втория са разположени две групи деца. Дворът е обновен, с нови площадки и съоръжения за игра, озеленяване, има и пътни знаци и светофари за изучаване на безопасност..

публикувано на 27.10.20 в 13:51

COVID-19 затвори и Опера - Пловдив за две седмици

Държавна опера-Пловдив прекратява своите спектакли от днес до 10 ноември във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. Взехме решението с мисъл за сигурността и спокойствието на нашата публика, както и на всички артисти и технически служби на сцената. Считаме, че това е правилното решение към този момент и Ви благодарим за подкрепата и..

публикувано на 27.10.20 в 12:58