Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички пътища водят към Пловдив в Дните на музиката в Балабановата къща

8 концерта, 3 майсторски класа и 1 международен конкурс за камерна музика включва есенното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”. 

Началото на форума ще бъде поставено на 26 септември, когато на Античния театър концерт с безплатен вход ще изнесе Гвардейският представителен духов оркестър, който отбелязва 135-ата си годишнина. На 29 септември също на Античния театър известната наша оперна певица Райна Кабаиванска ще представи своя майсторски клас, като на финала на концерта примата също ще има свое изпълнение.

За първи път тази година в рамките на фестивала на 1 октомври в Балабановата къща ще се проведе пилотното издание на международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, в който ще свирят 61 участници от 11 страни, сред които България, Румъния, Италия, Русия, Полша и др. Целта на конкурса е да се стимулират млади изпълнители – заяви Нели Попова, директор на музикалното училище и домакин на конкурса.

Финал на фестивала на 27 октомври в Балабановата къща ще постави концертът „България среща Япония”. Ще свирят японската пианистка Аями Файт, известната наша флейтистка Мила Павлова и формацията „Ева квартет”.

„Една от целите на фестивала е да връщаме в родния им град известни пловдивски изпълнители, които творят в чужбина. Тази година в родния си град ще свирят Елмира Дърварова и Вангел Тангъров. След като градът спечели домакинството за Европейска столица на културата през 2019 г., всички пътища водят към Пловдив” – подчерта артистичният директор на феста Мила Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28