Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стартира кампанията „Чети с мен” в цялата страна

| обновено на 28.09.14 в 13:15

Кампанията "Чети с мен", организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, и преминаваща под патронажа на президента Росен Плевнелиев, обхвана цялата страна. Освен централното събитие, което започна в 10.00 ч. в Борисовата градина в София, в още десетки градове в библиотеки и читалища, паркове и градини имаше паралелни масови четения. 

"Чети с мен" поставя началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, в нея ще се включат и известни лица от различни сфери на обществения живот - писатели, музиканти, артисти, художници, журналисти, спортисти и други. 

Идеята на Министерството на културата, Министерството на образованието и други  институции с професионално отношение към грамотността и четенето в Пловдив стартира в Цар Симеоновата градина. Представители на пловдивски издателства, писатели  и граждани, сред които и много деца дойдоха с книга в ръка, за да споделят откъс от любима книга.  С апел никога да не спират да четат, защото  знанието ни прави силни, директорът на НБ И”ван Вазов” Димитър Минев  даде старт на инициативата. 

Читалищата от област Смолян се включват с над 50 иновативни дейности в мащабното събите „Чети с мен“, по инициатива на Министерството на културата. Сред привлекателните и креатвин дейности са „Къщичка за книги”; " „Бабината библиотека”-размяна на книги и заглавия от любими автори на участниците в четенето. 

”Зелена библиотека”-четене на зелената поляна, ”Умната пейка”- в парка, желаещите оставят любима книга с послание и последвала обща среща за споделяне на впечатления. Четене на площадното пространство пред читалището, където всеки носи любима книга, а пишещите четат свои произведения. 

Регионалната библиотека „Николай Вранчев”, като водещ културен институт в областта инициира свои прояви, насочени към читатели от различни възрасти.

Още от категорията

Започва номинирането за награда "Пловдив"

От 1 до 15 април ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ за удостояване с „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година или за цялостен принос...

публикувано на 31.03.20 в 16:23

"Извънредни мисли" - адаптация на ежедневието

Продължаваме срещите си в рубриката „Извънредни мисли“ - един поглед в интимния свят на всеки от участниците, с безкрайна  палитрата от емоции и тишини! Какво поражда вътре в нас времето и възможността да останем по-близо до себе си? Всеки от участниците в „Извънредни мисли“ ще отговори на три въпроса : Как се казвате и къде се намирате..

обновено на 31.03.20 в 15:34

"Извънредни мисли" - паузите раждат хармония

Обещахме ви палитра от емоции и тишини, обещахме ви неподправена откровеност и тя се случва. Забързани, до скоро неглижирахме онази част от същността си, която има нужда не от спешните задачи, не от трескавото тичане от план, в план! Спряхме изведнъж, огледахме се наоколо, където всичко сякаш е замряло ... Какво откриваме сега?? Откриваме ли..

публикувано на 31.03.20 в 14:37

Историческият музей в Пловдив с виртуална разходка

Стефан Шивачев , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив представи техните онлайн разходки в залите, и новите видеоуроци, които ще се правят по идея на Министерството на културата.  Г-н Шивачев информира, че на сайта на музея има меню „Виртуален музей“, и всеки може да се запознае с неговите възможности. Само преди няколко..

публикувано на 30.03.20 в 11:18

Преге - предаване за света на книгите, 28.03. - 03.04.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 03. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Пол Валери. Младата парка - том 2: Избрани произведения. 276 стр., ок. 4А, Гутенберг, 2020. Сол Белоу. Равелщайн. 192 стр., ок. 4А, Лист, 2020. Юкио Мишима. Морякът, комуто..

публикувано на 29.03.20 в 10:14