Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на движението

| обновено на 29.09.14 в 08:36
Снимка: bulsport.bg

Европейската седмица на движението MOVE Wееk  ще се състои за трети път в България от днес до 5 октомври. MOVE Wееk  ще се проведе едновременно в България и още 32 държави. Преди две години  в България Седмицата се проведе за първи път в  Пловдив.  

Тази година на доброволен принцип  на този етап са включени 34 български града. Очакванията са за 400 събития и 70 000 участника.  Европейските градове са 750, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-a. По време на Седмицата на движението ще се състоят безплатни  демонстрации и изпълнения на различни физически активности като летяща  йога, зелен  фитнес, капоейра, зумба, планинско колездене, паневритмия, турнири по футбол, велопоходи, уроци по паркур и бягане, а също и модерните напоследък по света  Pole Dance / танци на пилон/ и др.В Пловдив събитията са основно на Главната улица, Гребната база, „Конюшните на царя” и парк „Лаута”. 

Идеята на кампанията е да  накара хората да се движат, независимо от тяхната възраст, образование и физическа активност. И най-малкото физическо ежедневно усилие, като изкачването на стълби  и разходките, могат да помогнат в борбата против болестите и стреса. Тази година Европейската седмица на движението влиза по-активно в училищата, в нея взимат участие и деца от Домовете. 

През октомври ще се  проведат още две събития с много участници : „NowWeDance – най-дългото хоро” – от Централна поща до Римския стадион и градския крос „Plovdiv Sity Run 2014” с повече от 500 участници. MOVE Wееk  се организира от „BG Бъди активен” , Асоциацията за развитие на българския спорт и други организаии, и е подкрепено от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на общините, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България и Националната спортна академия. В Пловдив  Европейската седмица на движението се провежда под патронажа на община Пловдив, в партньорство с фондация Пловдив 2019 и редица градски клубове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13