Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на Райна Кабаиванска и нейни ученици на Античния театър

| обновено на 29.09.14 в 16:09
Снимка: БГНЕС

Райна  Кабаиванска и нейният майсторски клас  в Нов български университет ще участват в концерта от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Те ще бъдат на сцената на Античния театър заедно с оркестъра на Софийската опера и балет с диригент Найден Тодоров. 

Световноизвестната  оперна звезда е една от най-великите изпълнителки на вашето време. Сред многобройните и високи отличия са „Белини”, „Пучини”, Илика”, „Монтеверди”, „Viotti d,oro”, „Лоренцо Великолепни”, орден „Стара планина”, „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. 

Първите майсторски класове на певицата започват пред 1992г. близо до Торино. Оттогава тя разширява зоната на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Заедно с Лучано Павароти и Мирела Френи, откриват музикална академия в Модена. През 2002г. учредява фонд, носещ нейното име в Нов български университет, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители.  Концертът тази вечер на Райна Кабаиванска и нейния майсторски клас при лошо време, ще се състои в Концертна зала- Пловдив в същия час- 18.30.


Още от категорията

"Извънредни мисли" - различен поглед отвътре

Продължаваме срещите си в „Извънредни мисли“. Откриваме ежедневието в изолация, което провокира същността ни. Променя ли се образът в огледалото или всичко придобива огледален смисъл? Адаптация или издръжливост? Изникват различни въпроси. Заживяваме на различни обороти, работим в различен режим. В опит сме все още да запазим ежедневието...

обновено на 02.04.20 в 15:39

8-годишен пианист от Пловдив спечели международен конкурс

Осемгодишният Борис Дюлгеров от школата по пиано при пловдивското читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна"   спечели първо място от международен конкурс в Белград.  Преподавател на момчето е Росица Грозданова, а отличието идва  в изключително тежка конкуренция на световно ниво.  Борко впечатли журито от световни педагози и пианисти с изпълнение..

публикувано на 02.04.20 в 10:40

Съкровища от Старинен Пловдив във виртуална изложба

„Майстори на графиката – от съкровищницата на Стария град" е първата виртуална изложба, която представя Общински институт „Старинен Пловдив“. През април изложбата ще бъде достъпна на:  www.oldplovdiv.com , както и във Фейсбук иИнстаграм -Plovdiv Old Town /official/ Поводът за кураторската изложба е отбелязването на 51-вата годишнина от основаването..

публикувано на 01.04.20 в 16:38

Билет за Археологическия музей сега е един клик на мишката

Извънредното положение върши много хубава работа за навлизането на музеите в дигиталния свят. Това твърди Екатерина Илиева от Археолгичския музей в Пловдив. Като всички културни институти, и той е със затворени врати за посетители заради кризата с коронавируса. Но служителите му продължават да работят от вкъщи. При..

публикувано на 01.04.20 в 12:20

Великите европейци - Гулиелмо Маркони

Това е сигналът SOS. На 15 април 1912 го излъчва „Титаник”, след фатален сблъсък с айсберг. Модерният морски съд е оборудван и с ново техническо откритие – безжична радиовръзка. Човекът, който я прави, Гулиелмо Маркони, не е на кораба по случайност. Но там са радистите от компанията „Маркони”, които се свързват с кораба „Карпатия”, а..

публикувано на 01.04.20 в 09:39