Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Екатерина Захариева даде старт на 70-ия технически панаир в Пловдив

Радвам се, че тази година се наблюдава засилване на интереса на чуждестранните компании към България като перспективна дестинация за внос на технологии и техника. Същевременно бизнесът у нас засилва присъствието си, използвайки инструментите на еврофондовете, като включва в своите програми за финансиране и участията в изложения. Това отбеляза вицепремиерът по икономическата политика в служебното правителство Екатерина Захариева при откриването на 70-ото юбилейно издание на Международния технически панаир в Пловдив. 

100 нови фирми се представят за първи път на тазгодишното изложение. Това обяви председателят на Съвета на директорите на панаира Иван Соколов. Най-много са новите участници в браншовете енергетика, машиностроене и строителство. 54 компании пък са решили да се завърнат като изложители, след като са преценили, че пропускането на панаира им носи негативи. 

Общо участниците тази година са над 860 – 450 директни изложители и 417 представени фирми от 37 държави. Официалните участия са от Австрия, Китайско Тайпе, Полша и Чехия. Колективни представяния на фирми ще има от Германия, Италия, Полша, Турция и Чехия. 30 са световните, европейски и български премиери на иновативни продукти и технологии. 

Някои от акцентите са роботизирана система за ин-витро оплождане, първият български електромобил, задвижван с екоенергия, прецизна сокоизстисквачка за билки и листни плодове и зеленчуци, както и нова енергоспестяваща технология, разработена от конструктори на НАСА, която спестява почти 2 пъти разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. От ръководството на панаира откроиха няколко тенденции – за стабилизация на машиностроенето и за окрупняване в строителния бранш след кризата отпреди няколко години. 

Сега една фирма предлага широк набор от продукти и услуги, докато преди много фирми представяха отделни дейности. Това означава, че или малките фирми са фалирали, или са били изкупени от големите, коментира д-р Соколов. 

Тази година на Международния есенен панаир няма да го има традиционният автосалон. Представителите на бранша са се оплакали, че липсват посетители в собствените им шоурумове и че това се дължи най-вероятно на банковата криза, тъй като спадът на продажбите започнал през юли. 

Модели на интелигентен екологичен и енергиен мениджмънт, биоенергетика от отпадъци и добри практики за постигане на енергийна ефективност са акцент в паралелната панаирна програма, в рамките на Дните на зелената енергия, които ще продължат през цялата работна седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05