Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромна бежанска вълна ни очаква, защото "Ислямската държава" вече е до Турция

Бежанската вълна у нас ще нараства, предупреждават експертите след ударите по т.нар. "Ислямска държава".

Как българи и европейци ще отговарят на призивите за съпричастност към бягащите от джихадистите-един

разговор с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН.

Горещата тема, свързана с Ислямската държава и с ударите на НАТО и САЩ там ще коментираме в следващите чинути, но от нашата, българска позиция, що касае приемането на бежанци. Както вече знаете, в териториалните центрове в цялата страна са настанени около 3000 бежанци. Капацитетът на Агенцията за бежанците  с центрове за настаняване е около 6000 места и се очаква в съвсем скоро време те да бъдат запълнени. Сега за разговор каним доцент по социология от Българската академия на науките Алексей Пампоров.

Какво е обезпокоителното за нас като нация, що касае прилива на бежанци?

Алексей Пампоров: За нас като нация не би трябвало да има безпокойство, защото има различни типове бежанци, така да го кажем. Факт е, че следва да се очаква една огромна бежанска вълна и то не за друго, а защото турската държава няма как да се справи. Ако следите новините, ако следите събитията ще видите, че Ислямската държава вече е стигнала до турската граница. Реално Турция е на ръба на конфликт и те затова започнаха да приемат мерки, да се включват, да участват, досега стояха по-пасивно отстрани. Турция е залята от вълна бежанци, по неофициални данни вече се говори за около половин милион души.  Нормално да се усети натиск и на българската граница. Оказа се дори тук до София стигат с бусове и ги разтоварват. В повечето случаи те се опитват да стигнат до Европейския съюз. Но така или иначе България няма потенциал, няма капацитет за поемане на много бежанци.

От друга страна ние сме страна по редица международни договори, които ни обвързват така, че ако хванем  бежанците тук те трябва да останат. И тук трябва да се направи огромна разлика и това е голяма грешка, която се допуска някак си в медиите – има разлика между бежанец и нелегален имигрант, между нелегален икономически имигрант. Бежанец е човек, който се намира в застрашено, уязвимо положение. Той е преследван, има риск за живота му. В момента в Сирия просто хората ги избиват.

В момента заради Ислямска държава кюрдите от всички страни, които са там в района, знаете, Кюрдистан е разделен между три – четири страни, всички тези кюрдски партизани се събират, включително кюрдски отряди от Турция преминават границата към Сирия и към Ирак, за да се бият срещу Ислямска държава и ще се създаде една много напрегната ситуация. Понеже питахте каква е моята прогноза аз самият се притеснявам затова, че ние трябва да вземем много спешни мерки.

Р. П.: Какви например? Ето, вчера например излизат от Агенцията по бежанците и казват – имаме 6000 места, миграционният натиск се увеличава...

А. П.: Хората трябва да се дадат сметка, че държавата няма начин да не приема бежанци. Аз затова ви казах, за нацията няма заплаха, за държавата – държавата като институции, защото институциите ни не са подготвени, институциите вече започнаха да се оправдават с това, че нямало места. Ами като няма места, като виждате какво се случва, то това не се случва вчера, ами подгответе ги. Хората, които са там се държат абсолютно неадекватно. Ами вземете мерки. За да не се получават всички тези протести, всички тези реакции както бяха по селата, информирайте населението, обяснете, че това са временни бежански лагери. Да, временен може да бъде и 5 г., не се знае колко ще продължи този конфликт, но го обяснете на хората. Ние трябва да знаем, че  първо трябва да има къде да ги настаним. Човек, когото го преследват да го убият, да изнасилят жена му и дъщеря му  няма да го спре полицейския патрул на границата, в никакъв случай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46