Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Огромна бежанска вълна ни очаква, защото "Ислямската държава" вече е до Турция

Бежанската вълна у нас ще нараства, предупреждават експертите след ударите по т.нар. "Ислямска държава".

Как българи и европейци ще отговарят на призивите за съпричастност към бягащите от джихадистите-един

разговор с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН.

Горещата тема, свързана с Ислямската държава и с ударите на НАТО и САЩ там ще коментираме в следващите чинути, но от нашата, българска позиция, що касае приемането на бежанци. Както вече знаете, в териториалните центрове в цялата страна са настанени около 3000 бежанци. Капацитетът на Агенцията за бежанците  с центрове за настаняване е около 6000 места и се очаква в съвсем скоро време те да бъдат запълнени. Сега за разговор каним доцент по социология от Българската академия на науките Алексей Пампоров.

Какво е обезпокоителното за нас като нация, що касае прилива на бежанци?

Алексей Пампоров: За нас като нация не би трябвало да има безпокойство, защото има различни типове бежанци, така да го кажем. Факт е, че следва да се очаква една огромна бежанска вълна и то не за друго, а защото турската държава няма как да се справи. Ако следите новините, ако следите събитията ще видите, че Ислямската държава вече е стигнала до турската граница. Реално Турция е на ръба на конфликт и те затова започнаха да приемат мерки, да се включват, да участват, досега стояха по-пасивно отстрани. Турция е залята от вълна бежанци, по неофициални данни вече се говори за около половин милион души.  Нормално да се усети натиск и на българската граница. Оказа се дори тук до София стигат с бусове и ги разтоварват. В повечето случаи те се опитват да стигнат до Европейския съюз. Но така или иначе България няма потенциал, няма капацитет за поемане на много бежанци.

От друга страна ние сме страна по редица международни договори, които ни обвързват така, че ако хванем  бежанците тук те трябва да останат. И тук трябва да се направи огромна разлика и това е голяма грешка, която се допуска някак си в медиите – има разлика между бежанец и нелегален имигрант, между нелегален икономически имигрант. Бежанец е човек, който се намира в застрашено, уязвимо положение. Той е преследван, има риск за живота му. В момента в Сирия просто хората ги избиват.

В момента заради Ислямска държава кюрдите от всички страни, които са там в района, знаете, Кюрдистан е разделен между три – четири страни, всички тези кюрдски партизани се събират, включително кюрдски отряди от Турция преминават границата към Сирия и към Ирак, за да се бият срещу Ислямска държава и ще се създаде една много напрегната ситуация. Понеже питахте каква е моята прогноза аз самият се притеснявам затова, че ние трябва да вземем много спешни мерки.

Р. П.: Какви например? Ето, вчера например излизат от Агенцията по бежанците и казват – имаме 6000 места, миграционният натиск се увеличава...

А. П.: Хората трябва да се дадат сметка, че държавата няма начин да не приема бежанци. Аз затова ви казах, за нацията няма заплаха, за държавата – държавата като институции, защото институциите ни не са подготвени, институциите вече започнаха да се оправдават с това, че нямало места. Ами като няма места, като виждате какво се случва, то това не се случва вчера, ами подгответе ги. Хората, които са там се държат абсолютно неадекватно. Ами вземете мерки. За да не се получават всички тези протести, всички тези реакции както бяха по селата, информирайте населението, обяснете, че това са временни бежански лагери. Да, временен може да бъде и 5 г., не се знае колко ще продължи този конфликт, но го обяснете на хората. Ние трябва да знаем, че  първо трябва да има къде да ги настаним. Човек, когото го преследват да го убият, да изнасилят жена му и дъщеря му  няма да го спре полицейския патрул на границата, в никакъв случай.


Още от категорията

85% отлив на туристи в големите хотели в Родопите

Пандемията от Covid-19 изправи пред сериозни предизвикателства собствениците на малки и големи хотели в Родопите, където има сериозен отлив на туристи. „В България има спад на туристите от 75%. Общо взето това се наблюдава в Родопите. При нас работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Проблеми има с големите хотели и те идват от..

публикувано на 11.08.20 в 11:16

Няма да има предсрочни парламентарни избори

"Няма да има предсрочни парламентарни избори. Рядко съм съгласен с Иван Костов, но сега съм съгласен едно към едно, а именно – политическа криза няма", това заяви в интервю за Радио Пловдив Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг. „Във Франция протестите продължиха 340 дни. И какво последва от това? Извинявайте, но в една..

публикувано на 11.08.20 в 10:46
Румен Христов

СДС не участва в протести, които искат връщането на БСП и ДС

„По принцип – като демократична формация СДС смята, че гражданите имат правото да изразяват своя протест. За съжаление спонтанните протести на гаржданите бяха окупирани от партийни централи, вождове и т.н. Този протест от граждански стана партиен“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Румен Христов, лидер на СДС, който се включи в Националната..

публикувано на 11.08.20 в 10:32

Протестите са граждански, а не политически

„На първо място трябва да имаме предвид, че протестиращите са от всички социални групи, от целия политически спектър – хора с десни, леви, центристки разбирания. Голяма част от тях са хора, които са се завърнали от чужбина, които вместо да изкарат своята почивка на море или балкан, те са на улиците в София. Затова е нормално да има различни..

публикувано на 11.08.20 в 10:10

Маските задължителни в коридорите, но не и в час

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ приема решението за редовно започване на редовен учебен процес и присъствено откриване на новата учебна година. "Всяко една образователнат институция трябва да има две серии от мерки, които да се приведат в действие, ако е необходимо. Средата в училище ще бъде безопасна", това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 11.08.20 в 09:47