Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигаме БВП с парите от проституция, наркотици и контрабанда

Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт, увеличават неговата стойност със 192 млн лв годишно. Всъщност, тук се налага и нова методика, по която работи Националния статистически институт.  За нея  говорим с Милен Колев, който е началник на отдел „Нефинансови национални сметки” към националната статистика.

Да кажем всъщност как се случиха тези изчисления – 192 млн лв годишно носят проституцията, наркотиците и контрабандата към брутния вътрешен продукт на страната.

Радио Пловдив: Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт, увеличават неговата стойност със 192 млн. лв. годишно. Всъщност, тук се налага и нова методика, по която работи Националния статистически институт.  За нея  говорим с Милен Колев, който е началник на отдел „Нефинансови национални сметки” към националната статистика.

Да кажем всъщност как се случиха тези изчисления – 192 млн лв годишно носят проституцията, наркотиците и контрабандата към брутния вътрешен продукт на страната.

Милен Колев: Цифрата, която цитирате е може би средна за последните няколко години. Ако говорим за последната налична окончателна година – 2013-та, става дума за 194 млн добавена стойност, която е прибавена към брутния вътрешен продукт като от нея 78 млн е за наркотиците и 116 за проституцията.

Р. П.: Как изчислявате тази сума при условие, че за всички дейности, за които говорим са в сивата икономика?

М. К.: По принцип всички страни – членки бяха задължени да изчислят тази стойности да я включат към брутния си вътрешен продукт независимо от трудностите, които има при оценяването.

Използвали сме производствения метод за проституцията и метода за крайното използване при наркотиците. Като примерно за проституцията сме използвали един обширен доклад, който всъщност изследва проституцията в България между 2009 и 2010 г. като това е докладът на фондация „Риск монитор” с подкрепа на европейска инициатива, където проституцията се разделя на 4 класа – нисък, среден, по-нисък и висок клас като за всеки от тези гласове е изчислена средна тарифа на проститутки, процент проститутки от общия брой като общият брой е на база данни на МВР, дооценен със скрити от МВР брой проститутки, които считаме, че са около една трета като съществува и известно изменение през годините...

Р. П.: А контрабандата и търговията с наркотици как изчислявате?

М. К.: За контрабандата в момента не е направена допълнителна оценка, тъй като при мисия на Евростат стана ясно, че при изследването на „куфарната” търговия, която ние правим ние вече слагаме една дооценка и за да не я дублираме в момента самата контрабанда се взимат от околните страни – Македония, Сърбия, Турция, Гърция – страните, с които България граничи, и вноса, който изчисляваме от тези страни, се изчислява „куфарна” търговия на база на едно изследване, което е направено с помощта на Европейската комисия и Чешкия статистически офис – изследвани са 10 000 единици през 2006 г. и 4000 януари 2007 на тези погранични пунктове за внос на допълнителни стоки и на тази база с годишно преоценяване ние правим оценка за тези допълнително внесени стоки, цигари и други.

Докато за наркотиците ние правим едно по-задълбочено изследване на база видове наркотици – канабис, амфетамин, кокаин, екстази, хероин, ЛСД като за всеки един от тези видове наркотици МВР публикува брой регистрирани лица, на които също се прави някаква дооценка, и на база различни групи – ученици горен клас, студенти, затворници сме отделили, тъй като също имаме данни и възрастни, употребяващи, е направена оценка на общото количество наркотици, които се употребяват и също така на базата на хванатите на митницата за времеви период до 2013 г. оценяваме потока, който преминава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12