Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на национален траур в памет на жертвите от експлозията в завода за боеприпаси в Горни Лом

| обновено на 03.10.14 в 16:26

Днес почитаме 15-те загинали при взрива в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом. В памет на жертвите, знамената на всички държавни институции са свалени наполовина.В знак на съпричастност повечето политически партии се отказаха от предизборните си прояви, предвидени за днес, отменени бяха и събитията по закриване на кампанията.

Молитва за упокой на душите на загиналите отправи българският патриарх Неофит на заупокойната служба в столичния катедрален храм "Света Неделя".На траурната церемония  до патриарха присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Георги Близнашки, политици, държавници и много граждани. Всички те изразиха искрените си съболезнования към близките и семействата на загиналите.

Държавниятглава заяви, че държавата не е удобното извинение за бездействията и за нарушаването на правилата от фирми, работодатели и личности. По думите му обикновено се оказва, че правилата не са лоши, а е лошо изпълнението им и тук не само държавата има своята вина. 

Лицензът на завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом е отнеман на два пъти - през 2007-а и 2010-а година, съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. При второто отнемане на лиценза  МВР дори е излязло със становище, че заводът трябва да бъде затворен. СобственикътВалери Митков обаче е обжалвал решението и съдът е разрешил заводът да работи, обясни  министърът на вътрешните работи.  

При експлозията, станала  късно следобед в сряда в цеха е имало 15 души - 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката.  Детонацията е била с толкова унищожителна мощ,  че масивните сгради на фабриката са буквално стрити на прах,  а от телата на хората вътре не е останала следа. 

Разследването тепърва ще устаноява причините за невижданата досега у нас трагедия с такива мащаби, но първоначалните хипотези сочат вероятна човешка грешка  при боравенето  с взривоопасните  боеприпаси – най-вероятно противопехотни мини.  "Взривът е предизвикан от изключително мощно вещество", посочи  шефът на пожарната Николай Николов.

Вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков  заяви, че заводът е окончателно  затворен и едва ли някога ще  работи отново.

Тази практика не може да продължава - категоричен е и военният министър Велизар Шаламанов. Той се обяви за обективно и справедливо разследване и подкрепи идеята за създаване на Национален център по утилизация на боеприпасите.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28