Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата има полза от Правителства на къси пасове

проф. Тодор Танев - преподавател "Публична администрация" В СУ "Кл. Охридски"

За политическия климат – разговоряме с проф. Тодор Танев, преподавател „Публична администрация” в СУ „Кл.Охридски”. 

Всички говорят в момента първосигнални неща: това е  краят, при  осем партии няма да може да се конструира стабилно Правителство, няма да има нормална коалиция и т.н. Докога ще си заравяме главата в пясъка, да виждаме само малшанса, а да не забелязваме това, в което има надежда.и не е толкова лошо? Така анализира политическия климат в държавата преподавателят по „Публична администрация” в СУ „Климент Охридски” проф. Тодор Танев. .Той предложи да си представим  например едно супер Правителство – в управлението влизат три партии, само една има достатъчно мнозинство, така че не й трябват коалиции, има шансове не четири, а осем години напред да управлява – т.е. всичко е стабилно, предлага вариант за разсъждение проф. Танев. Въпросът, който трябва да следва оттук обаче, е има ли партия, която да направи всичко онова, което предишното управление – соломо или в коалиция, не успя да направи досега – огромната промяна. Никой от колегите ми не пише за държавничеството, а за властта, за това, което трябва да стане в рамките на мандата. Трябва да се мисли държавнически – отвъд рамките на конкретния мандат, твърди проф. Танев. Истината е, че  такава силна партия, която да направи огромната промяна, не съществува. Това, което трябва да се случи, е толкова мащабно, че нито една партия няма да успее да го изнесе,  коментира проф. Танев.

Всички искаме силна партия, която да направи голямото, но това е нещо, което сега не може да се случи. Ако си представим обаче една поредица от кратковременни правителства с кратък пас в управлението на държавата, ще има ли тогава ДПС време да ги обязди в рамките на по няколко месеца. Това не може да стане. Моята формула е, че е хубаво да има поредица от малки слаби Правителства.в малка страна със слаба политическа ситуация. Защото минус по минус прави плюс. Това се случи някога в Италия, в Аржентина, нищо лошо няма да се случи и тук. Крайно време е журналистите да спрат да говорят, защото са зомбирани от негативизъм  и ако трябва, всички да избягат на следващите избори, заяви  проф. Тодор Танев.  Според него колкото по-бързо се превъртат правителствата в България, толкова по-сигурно ще протече нормализирането на политическия процес, заяви проф. Тодор Танев.  . 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35