Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дясноцентристка коалиция е най-реалистична към момента

Снимка: БГНЕС

След консултации ГЕРБ и "БСП лява България" постигнаха съвпадение  само по четири от основните приоритети за страната, което не е достатъчно за коалиция. ДПС са следващите, които ще приемат или отхвърлят протегнатата ръка на ГЕРБ. 

Разговор за совалките на спечелилите вота  с политолога Даниел Смилов.

Въпросът е ще постигнат ли консенсус политическите сили за съставяне на ново правителство – това е темата на деня, по която сега търсим коментар на Даниел Смилов – програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Първите консултации вече минаха, БСП се явиха при мандатоносителя, ред е днес и на ДПС. Какво да очакваме?

Следите ли тези срещи, какво отчитате от първата примерно – тази с БСП?

Даниел Смилов: Резултатът беше очакван. Аз мисля, че тези срещи са първоначални и те маркират позициите, с които отделните партии влизат в тези преговори. Аз не бих ги интерпретирал като окончателни срещи. Това, което сега заявяват политическите партии ми се струва, че в един последващ етап може да бъде променено. Но така или иначе това, което видяхме от първата среща е едно маркиране на различията и на допирните точки между програмите на партиите. До голяма степен това е формално упражнение. Те можеха да го направят и без срещи тези партии – просто можеха да си прочетат програмите и да видят точните неща. В този смисъл голямото послание е, че засега е по-вероятно БСП да не влиза в едно коалиционно споразумение с ГЕРБ, но все пак беше оставена отворена една врата да се види доколко социалистите могат да отстъпят от някои от предизборните си обещания. И затова аз казвам, че не трябва да им предаваме съвсем окончателен смисъл на тези преговори, защото тази вратичка беше оставена отворена.

Сега това, което трябва да стане е да минат тези първо, бих ги нарекъл, някои неформални консултации с всички партии и едва след това започва една процедура по формални консултации, които Конституцията ги изисква. Тези формални консултации ще бъдат проведени от президента и там също можем да види промяна в някои от позициите на партиите, така че очакваме един сравнително дълъг процес.

Р. П.: Г-н Смилов, моля да разтълкувате и вота на българина – 8 партии в Народното събрание, нещо, което не се е случвало скоро, но затова пък вашите колеги наблюдатели казват, че е тенденция в Европа да има представителство на повече партийни пристрастия.

Д. С.: Не е станало нещо ненормално. Парламентарният режим дава възможност за такива ситуации. Такива ситуации можеха да се получат и при някои от предходните избори. Знаете, че някои от партиите бяха на ръба на 4-те процента. Фактът, че не са влезли е до голяма степен случайност – когато една партия е много близо до 4-те процента в рамките на статистическата грешка често пъти може да се окаже или вътре, или извън парламента. Това, което стана на последните избори е, че падна леко избирателната активност и това даде шанс на някои от малките партии и затова се получи този безпрецедентен резултат. Проблемът при нас е, че това е свързано и с влизането в парламента на партии, които не всички от тях са създавани да създават политически мнозинства или да подкрепят мнозинства. Някои от тях бяха създадени по-скоро да разрушават политически мнозинства или да правят невъзможно традиционните партии да имат мнозинство. Имам предвид партии от националистическия сектор, други партии като партията на г-н Бареков, която и така не е ясно какво точно представителство има в обществото. Та това прави трудна ситуацията – не само много партии, а и доста са различни по послания.

Сега, въпреки че математически има много варианти за съставяне на правителството, на практика те са сведени най-грубо казано те са сведени до три. Едното е правителство на малцинството на Бойко Борисов. Но този вариант изглежда нереалистичен. Самият Борисов  разбира, че този вариант е много труден – с 84 депутата да крепиш правителство да малцинството, да разчиташ на плаващи мнозинства по теми е много трудно, така че този вариант ми се струва към момента отпаднал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18